Badania: fruktoza nie powoduje otyłości bardziej niż inne cukry?

Autor: PAP Nauka w Polsce/Rynek Zdrowia • • 24 lutego 2012 12:11

Fruktoza nie przyczynia się do otyłości bardziej niż inne rodzaje cukru - sugeruje przegląd badań na ten temat, opublikowany w magazynie "Annals of Internal Medicine".

Przedmiotem analizy przeprowadzonej przez badaczy z McMaster University w Kanadzie były wyniki 31 badań, w których podawano ochotnikom tę samą liczbę kalorii, ale w jednej grupie spożywali oni wyłącznie fruktozę, a w drugiej jedynie produkty, które jej nie zawierały.

Kanadyjczycy przyjrzeli się też wynikom 10 innych badań, gdzie uczestników nie zmieniających diety porównywano z tymi, którzy podobnie się odżywiali, ale dodatkowo spożywali znaczne ilości fruktozy.

Okazało się, że spożywanie nawet wyłącznie fruktozy nie powodowało większego tycia, jeśli tylko nie była ona źródłem większej liczby kalorii niż inne składniki pokarmowe.

Nie wiadomo, na ile bezstronne były najnowsze wyniki badań. Niektórzy autorzy analizy byli finansowo powiązani z koncernem Coca-cala, stosującym w swoich napojach fruktozę w dużych ilościach.

Więcej: www.naukawpolsce.pap.pl

Podaj imię Wpisz komentarz
Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin forum