Badania: białko może wyeliminować alergie?

Autor: Rzeczpospolita/Rynek Zdrowia • • 30 stycznia 2018 10:07

Duńscy naukowcy odkryli mechanizmy efektu immunologicznego stojącego za reakcjami alergicznymi - donosi Rzeczpospolita.

Fot. archiwum

Naukowcy odkryli niezwykłe białko mogące wyeliminować prawdopodobnie każdą reakcję uczuleniową.  Jak dowodzą, konkretne przeciwciało jest w stanie całkowicie dezaktywować procesy alergiczne. Zapobiega ono przyłączaniu się ludzkiej immunoglobuliny E (IgE) do komórek odpornościowych, przez co hamuje wszystkie objawy alergiczne.

Badacze przekonują, że  mogą teraz bardzo dokładnie opisać interakcję tego przeciwciała z jego celem. To pozwala zrozumieć, w jaki sposób wpływa ono na IgE i jej reakcje na komórki odpowiedzialne za uwalnianie histaminy w reakcji alergicznej. 

Osoba uczulona w zetknięciu z zewnętrznym alergenem wytwarza duże ilości cząsteczek IgE. Białka te krążą we krwi i inicjują produkcję histaminy i tym samym natychmiastową reakcję alergiczną.

Funkcją badanego przeciwciała jest to, że przeszkadza w wiązaniu IgE z dwoma specyficznymi efektorami (CD23 i FceRI) w komórkach odpornościowych. Po unieszkodliwieniu IgE w przypadku danej alergii reakcja alergiczna i objawy nie występują.

Obecnie co trzeci Europejczyk cierpi na choroby alergiczne, a ich rozpowszechnienie stale rośnie. Możliwości leczenia są ograniczone. Duńscy naukowcy oczekują, że wyniki ich prac utorują drogę do opracowania zupełnie nowych rodzajów leków przeciwalergicznych.

Więcej: www.rp.pl

Podaj imię Wpisz komentarz
Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin forum