Aspiryna zmniejsza ryzyko raka przewodu pokarmowego

Autor: PAP Nauka w Polsce/Rynek Zdrowia • • 10 sierpnia 2014 11:02

Przyjmowana codziennie niewielka dawka aspiryny może zmniejszyć ryzyko zachorowania na raka przewodu pokarmowego i śmierci z jego powodu - informuje pismo Annals of Oncology.

Naukowcy z Queen Mary University of London przeanalizowali około 200 badań dotyczących korzyści i zagrożeń związanych z przyjmowaniem aspiryny. Okazało się, że u osób, które ją zażywały, liczba zgonów z powodu raka żołądka, jelita grubego i przełyku była mniejsza o 30-40 proc. Mniej wyraźny i gorzej udokumentowany spadek liczby zgonów dotyczył raka piersi, prostaty i płuc.

Korzyści związane z systematycznym przyjmowaniem aspiryny uwidaczniały się po co najmniej pięciu latach i utrzymywały nawet po odstawieniu aspiryny (choć nie ustalono, jak długo). Ponieważ niebezpieczeństwo krwotoku rośnie z wiekiem, naukowcy sugerują zaprzestanie przyjmowania aspiryny po 10 latach od jego rozpoczęcia.

Jak twierdzą autorzy analizy, gdyby każdy zdrowy mieszkaniec Wielkiej Brytanii w wieku od 50 do 64 lat przyjmował 75 miligramów aspiryny codziennie przez 10 lat, w ciągu 20 lat można by zapobiec około 122 000 zgonów.

Ostrzegają jednak, że zmniejszając krzepliwość krwi aspiryna może spowodować wewnętrzne krwawienia (co w skali całej Wielkiej Brytanii spowodowałoby 18 000 zgonów).

Więcej: www.naukawpolsce.pap.pl
Podaj imię Wpisz komentarz
Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin forum