Leczenie pacjentów z koronawirusem w OIT: jest stanowisko konsultanta krajowego W Chinach 6,1 proc. chorych wymagało hospitalizacji na oddziale intensywnej terapii Fot. Archiwum

Na stronie NFZ opublikowane zostało stanowisko konsultanta krajowego w dziedzinie anestezjologii i intensywnej terapii w sprawie postępowania terapeutycznego u chorych z zakażeniem koronawirusem SARS-CoV-2.

Jak czytamy w stanowisku, obserwowana w Azji i Europie liczba zakażeń każe przypuszczać, że zachorowania mogą pojawić się także w Polsce. Wyróżnia się trzy postaci zakażenia - łagodną, umiarkowaną i ciężką, przy czym ciężka obejmuje zapalenie płuc o ciężkim przebiegu, zespół ostrej niewydolności oddechowej (ARDS), a ponadto sepsę i wstrząs septyczny.

Z charakterystyk przebiegu zakażeń w Chinach wynika, że 6,1 proc. chorych wymagało hospitalizacji na oddziale intensywnej terapii. ARDS rozpoznano u 40 proc. leczonych na OIT, ostre uszkodzenie nerek u 6 proc. a wstrząs septyczny u 13,4 proc. Wentylacja mechaniczna była potrzebna u ok. 60 proc. osób. Aż 22,4 proc. leczonych na oddziałach intensywnej terapii zmarło, podczas gdy w populacji ogólnej zgon dotyczył 1,4 proc.

W stanowisku czytamy, że niezbędne jest obecnie bazowanie na doświadczeniach krajów, w których choroba już występuje oraz na zalecaniach organizacji międzynarodowych, w tym Światowej Organizacji Zdrowia (WHO), która wydała stanowisko w sprawie postępowania w przypadkach ostrego zakażenia układu oddechowego wywołanego przez SARS-CoV-2. Wraz z rosnącą wiedzą na temat koronawirusa wytyczne będą prawdopodobnie uzupełniane.

Konsultant przypomina ponadto o potrzebie stałego śledzenia strony internetowej Ministerstwa Zdrowia oraz Głównego Inspektoratu Sanitarnego.

Więcej: nfz.gov.pl

Drogi Użytkowniku!