Żywność bez glutenu? To nie jest dieta dla zdrowych

Wszystko wskazuje na to, że moda na żywność bezglutenową wśród osób, które nie cierpią na nietolerancję glutenu, czyli celiakię, przeminie, ale i tak rynek będzie rósł. Okazało się jednak, że nie jest to dieta dla zdrowych - czytamy w "Pulsie Biznesu".

Jak podaje Euromonitor International, w ciągu pięciu lat jej światowa sprzedaż urosła o 75 proc. do 2,1 mld dolarów (wartość żywności paczkowanej w 2013 r.). W ubiegłym roku za ponad 6 tys. ton paczkowanej żywności bezglutenowej Polacy zapłacili 113 mln zł.

Tymczasem autor badań, które wykazały - skutecznie przez amerykańskie gwiazdy rozpropagowane - rewelacyjne skutki stosowania diety bezglutenowej u osób zdrowych (świetne samopoczucie, brak niestrawności i wiele innych) postanowił je powtórzyć i w efekcie przyznał, że poprzedni wynik był błędny.

Jednak, zdaniem cytowanych przez gazetę ekspertów, rozwoju tego rynku nic nie powstrzyma, a wg Euromonitora w Polsce będzie on rósł w najbliższych latach o 5-6 proc. pod względem wolumenu i poniżej 4 proc. pod względem wartości rocznie.

Podobał się artykuł? Podziel się!
comments powered by Disqus

BĄDŹ NA BIEŻĄCO Z MEDYCYNĄ!

Newsletter

Najważniejsze informacje portalu rynekzdrowia.pl prosto na Twój e-mail

Rynekzdrowia.pl: polub nas na Facebooku

Rynekzdrowia.pl: dołącz do nas na Google+

Obserwuj Rynek Zdrowia na Twitterze

RSS - wiadomości na czytnikach i w aplikacjach mobilnych

POLECAMY W PORTALACH