Żywienie kliniczne w szpitalach: przepisy mamy bardzo dobre, korzystajmy z nich

Od 1 stycznia 2012 r. istnieje obowiązek wykonywania wstępnej, przesiewowej oceny stanu odżywienia każdego przyjmowanego do szpitala pacjenta. Szacuje się, że specjalistycznego żywienia klinicznego wymaga od 30 do nawet 70 proc. hospitalizowanych. Jednak terapia żywieniowa nie jest wdrażana w takiej skali.

Przepis o obowiązku dokonania oceny stanu odżywienia u każdego hospitalizowanego pacjenta zawarto w rozporządzeniu ministra zdrowia z 15 września 2011 r. zmieniającego rozporządzenie ws. świadczeń gwarantowanych z zakresu leczenia szpitalnego.

Regulacje są precyzyjne

Zgodnie z przepisami, w razie stwierdzenia odchylenia w stanie odżywienia należy wdrożyć u hospitalizowanego interwencję żywieniową, zgodną z przyjętymi standardami. Interwencja ta może obejmować modyfikację diety szpitalnej, żywienie dojelitowe lub pozajelitowe. Niestety mimo obowiązujących przepisów i jasnych wytycznych postępowania, odsetek pacjentów, u których stosuje się indywidualną terapię żywieniową jest nadal niewielki.

- Dokument oceniający stan odżywienia chorego powinien znaleźć się w każdej historii choroby. Konsekwencją dla świadczeniodawcy za niespełnienie tego wymogu może być kara finansowa lub całkowite zerwanie kontraktu z NFZ - mówi Rynkowi Zdrowia dr Łukasz Drozd, prezes zarządu Nutrico Sp. z o.o. w Sosnowcu.

Wskazuje też, że art. 68 ustawy Prawo farmaceutyczne wyraźnie wskazuje, że sporządzanie mieszanin przeznaczonych do żywienia klinicznego jest usługą farmaceutyczną. W art. 10 tej ustawy jednoznacznie określono, że sporządzać je może magister farmacji w pracowni żywieniowej, będącej integralną częścią apteki szpitalnej. Ustawa określa też warunki, w których mają powstawać mieszaniny.

W załączniku nr 1 do rozporządzenia zmieniającego rozporządzenie ws. wymagań Dobrej Praktyki Wytwarzania (GMP) podano, że mieszaniny żywieniowe powinny być sporządzane w pomieszczeniach o wysokiej, ściśle zdefiniowanej klasie czystości.

Dr n. farm. Piotr Kaczmarczyk, dyrektor ds. farmacji i kierownik apteki w Nutrico Sp. z o.o przypomina, że znane z przeszłości rozwiązania, gdzie mieszaniny żywieniowe wykonywały na oddziałach szpitalnych pielęgniarki - poprzez dostrzyknięcia dodatków, np. witamin i mikroelementów, do worka gotowego dwu- czy trzykomorowego - są niezgodne z obecnie obowiązującym prawem.

- Jeśli takie działania mają jeszcze obecnie miejsce, to sporządzająca żywienie pielęgniarka ryzykuje utratę prawa wykonywania zawodu, a szpital narażony jest na ewentualne roszczenia ze strony pacjenta lub w razie najbardziej dramatycznych powikłań - ze strony jego rodziny - mówi dr Kaczmarczyk.

comments powered by Disqus

BĄDŹ NA BIEŻĄCO Z MEDYCYNĄ!

Newsletter

Najważniejsze informacje portalu rynekzdrowia.pl prosto na Twój e-mail

Rynekzdrowia.pl: polub nas na Facebooku

Rynekzdrowia.pl: dołącz do nas na Google+

Obserwuj Rynek Zdrowia na Twitterze

RSS - wiadomości na czytnikach i w aplikacjach mobilnych

POLECAMY W PORTALACH