Zwiększone ryzyko rozwoju kamicy moczowej u chorych z celiakią

Celiakia to choroba trzewna wynikająca z nietolerancji glutenu. Dotyka około 2% populacji krajów zachodnich. Prowadzi do niedożywienia, spadku masy ciała i niedoboru żelaza. Współwystępuje z wieloma innymi zaburzeniami, w tym z przewlekłą niewydolnością nerek, oraz cechuje ją spora śmiertelność.

Niektóre doniesienia sugerują istnienie zależności między występowaniem choroby trzewnej i kamicy moczowej, lecz są one niejasne. Stąd celem naukowców z Örebro University Hospital, Szwecja, była ocena ryzyka rozwoju kamicy moczowej u pacjentów cierpiących na celiakię.

Badanie przeprowadzono na blisko 29 tysiącach Szwedów chorych na celiakię, którym w latach 1969-2008 wykonano biopsję jelita cienkiego. Do grupy kontrolnej zakwalifikowano ponad 140 tysięcy osób zdrowych z całej populacji porównywalnych pod względem wieku, płci, miejsca zamieszkania i wieku kalendarzowego.

Wyniki badania wykazały, że wśród pacjentów z chorobą trzewną kamica moczowa rozwinęła się w 314 przypadkach, podczas gdy w grupie kontrolnej zachorowały 1142 osoby. Ryzyko rozwoju kamieni moczowych u chorych z celiakią było o 27% większe. Całkowite ryzyko zachorowania na kamicę moczową wśród pacjentów z chorobą trzewną wynosiło 107/100 tysięcy osobo-lat. Nie zależało ono ani od płci, ani od wieku pacjentów.

Dlaczego u pacjentów z celiakią może dochodzić do tworzenia się kamieni moczowych? Chorzy na celiakię mają zazwyczaj niedowagę, choć kamica moczowa częściej pojawia się u osób z nadmierną masą ciała. Okazuje się jednak, że osoby, u których stwierdzono celiakię, w krótkim czasie po jej rozpoznaniu szybko tracą na wadze.

Autorzy podkreślają, że największe ryzyko rozwoju kamicy zachodzi w ciągu pierwszych 5 lat od momentu rozpoznania choroby (HR = 1.46). Według nich za większe ryzyko rozwoju kamicy moczowej u pacjentów z chorobą trzewną może być odpowiedzialna odmienna flora bakteryjna układu pokarmowego w porównaniu z osobami zdrowymi.

Prawdopodobnie nieprawidłowa flora bakteryjna wpływa na wydzielanie szczawianów, co zwiększa ryzyko formowania się kamieni. Ponadto u większości pacjentów z chorobą trzewną stwierdza się występowanie przewlekłego stanu zapalnego oraz zanik kosmków jelitowych nie tylko w czasie roku od rozpoczęcia leczenia, ale również po 8, a nawet 10 latach.

W interpretacji wyników badania autorzy biorą również pod uwagę fakt, że osoby chore na celiakię pozostają przez dłuższy czas pod intensywniejszą kontrolą lekarską, co może znacząco przyczyniać się do częstszego rozpoznawania kamicy moczowej, podczas gdy ludzie zdrowi rzadziej zgłaszają się do lekarza.

Oprac.: dr n. med. Maciej Chałubiński

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22221254
Aliment Pharmacol Ther. 2012 Feb;35(4):477-84
Moderately increased risk of urinary stone disease in patients with biopsy-verified coeliac disease.


 
comments powered by Disqus

BĄDŹ NA BIEŻĄCO Z MEDYCYNĄ!

Newsletter

Najważniejsze informacje portalu rynekzdrowia.pl prosto na Twój e-mail

Rynekzdrowia.pl: polub nas na Facebooku

Rynekzdrowia.pl: dołącz do nas na Google+

Obserwuj Rynek Zdrowia na Twitterze

RSS - wiadomości na czytnikach i w aplikacjach mobilnych

POLECAMY W PORTALACH