Związek między spożyciem wapnia a występowaniem raka prostaty

Jony wapnia mogą kontrolować wzrost komórek raka prostaty i ich apoptozę. Wapń może też zmniejszać poziom 1,25-dihydroxywitaminy D, która promuje różnicowanie i hamuje proliferację komórek raka. Kliniczne znaczenie wapnia w rozwoju raka gruczołu krokowego pozostaje niejasne, choć wydaje się, że może być zależne od rasy.

Celem naukowców z Durham Veterans Affairs Medical Center, USA, była ocena zależności między spożyciem wapnia w diecie i ryzykiem rozwoju raka prostaty.

Badanie kliniczno-kontrolne przeprowadzono z udziałem grupy pacjentów z Durham Veterans Affairs Medical Center. Pierwszą grupę stanowiło 108 pacjentów, u których w badaniu histopatologicznym stwierdzono obecność raka stercza, zaś do drugiej grupy włączono pacjentów z negatywnym wynikiem biopsji prostaty (n=161).

Do grupy kontrolnej zakwalifikowano 237 zdrowych mężczyzn. Wśród badanych osób przeprowadzono analizę kwestionariuszową oceniającą rodzaj diety i oszacowano spożycie wapnia. Przy ocenie wyników pracy uwzględniono pochodzenie etniczne pacjentów.

Wyniki badania wykazały, że ryzyka rozwoju raka prostaty było odwrotnie proporcjonalne do spożycia wapnia wraz z pożywieniem. Całkowity poziom przyjmowanego wapnia był związany z mniejszym ryzykiem rozwoju raka gruczołu krokowego w grupie mężczyzn czarnoskórych, jednakże takiej zależności nie stwierdzono w przypadku mężczyzn rasy białej.

Dodatkowa analiza wykazała, że w grupie o najwyższym tercylu spożywanego wapnia ryzyko rozwoju zaawansowanego raka gruczołu krokowego było najmniejsze zarówno u mężczyzn rasy czarnej, jak i białej (OR = 0.37).

Dlaczego ochronny wpływ spożycia wapnia na rozwój raka prostaty odnotowano jedynie w grupie mężczyzn czarnoskórych? Otóż zdaniem autorów zabarwienie skóry ma bardzo silny wpływ na gospodarkę witaminy D; ludzie z ciemniejszą skórą mają więcej melaniny, co zmniejsza zdolność do syntezy witaminy D pod wpływem światła słonecznego. Stąd osoby z czarnym kolorem skóry są bardziej podatne na niedobór witaminy D i mniejsze przyswajanie wapnia.

Co ciekawe, w niektórych badaniach zaobserwowano istnienie zależności między niską i wysoką ilością przyjmowanego wapnia, a ryzykiem rozwoju raka prostaty.

Naukowcy zaznaczają, że spożycie wapnia w ramach suplementacji może nie wiązać się z redukcją ryzyka rozwoju raka gruczołu krokowego.

Autorzy badania konkludują, że spożycie wapnia w diecie może zmniejszać ryzyko rozwoju raka gruczołu krokowego.

Oprac. dr n. med. Maciej Chałubiński

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22239754
Prev Chronic Dis. 2012 Jan;9:E39.
Dietary calcium and risk for prostate cancer: a case-control study among US veterans.

comments powered by Disqus

BĄDŹ NA BIEŻĄCO Z MEDYCYNĄ!

Newsletter

Najważniejsze informacje portalu rynekzdrowia.pl prosto na Twój e-mail

Rynekzdrowia.pl: polub nas na Facebooku

Rynekzdrowia.pl: dołącz do nas na Google+

Obserwuj Rynek Zdrowia na Twitterze

RSS - wiadomości na czytnikach i w aplikacjach mobilnych

POLECAMY W PORTALACH