Analiza danych dotyczących 31 tysięcy dzieci ze 105 ośrodków leczenia cukrzycy w 53 krajach wykazała silny związek między porą roku a nasileniem występowania cukrzycy typu I. U dzieci poniżej 15. roku życia najczęściej rozwija się zimą.

Z 42 ośrodków, w których zaobserwowano sezonowość występowania cukrzycy, w 28 szczyt diagnozowania przypadał na zimę, zaś w 33 stwierdzono znaczący spadek rozpoznań w porze letniej. Ostatniej zimy trend był bardziej zauważalny wśród chłopców, natomiast wyrównany w grupie dzieci starszych (5-14 lat) obu płci.

W ośrodkach leżących dalej od równika zdecydowanie częściej diagnozowano nowe przypadki cukrzycy w okresie zimowym. Wielka Brytania, gdzie na cukrzycę typu I choruje w sumie 23 tysiące dzieci, znalazła się na czwartym miejscu pod względem częstotliwości występowania tej choroby w Europie.

- Pojawiło się wiele różnych sugestii wyjaśniających sezonowość występowania cukrzycy typu I. Zimowe zróżnicowanie poziomu glukozy i insuliny może mieć związek z sezonowymi infekcjami oraz z tym, że wtedy młodzi ludzie więcej jedzą, a prowadzą mniej aktywny tryb życia - mówi Elena Moltchanova z Narodowego Instytutu Zdrowia w Helsinkach, która kierowała badaniami.

Wciąż niejasne są przyczyny pojawiania się schorzenia u dzieci. Cukrzyca typu I zwykle dotyka dzieci i wymaga przyjmowania insuliny do końca życia.

comments powered by Disqus

BĄDŹ NA BIEŻĄCO Z MEDYCYNĄ!

Newsletter

Najważniejsze informacje portalu rynekzdrowia.pl prosto na Twój e-mail

Rynekzdrowia.pl: polub nas na Facebooku

Rynekzdrowia.pl: dołącz do nas na Google+

Obserwuj Rynek Zdrowia na Twitterze

RSS - wiadomości na czytnikach i w aplikacjach mobilnych

POLECAMY W PORTALACH