Zatrucie dzieci salmonellą: sanepid wskazał źródło, sąd wymierzył grzywnę Salmonella. Fot. archiwum

59-letnia mieszkanka Ostrowa Wlkp., której wypieki spowodowały zatrucie salmonellą 56 osób, przyznała się do winy i złożyła w prokuraturze wniosek o dobrowolne poddanie się karze.

- Prokuratura skierowała do ostrowskiego sądu wniosek o skazanie kobiety. 59-latka ma zapłacić 2 tys. złotych grzywny oraz pokryć koszty postępowania - powiedział PAP rzecznik prasowy Prokuratury Okręgowej w Ostrowie Wlkp. Maciej Meler.

Na początku roku szkolnego 2016 w ostrowskim Gimnazjum nr 1 doszło do zatrucia salmonellą. Uczniowie i rodzice czterech klas, z okazji ślubowania pierwszaków, zorganizowali "słodki" poczęstunek. Kilka dni później z objawami zatrucia salmonellą do ostrowskiego szpitala trafiło łącznie 56 osób, głównie dzieci.

- Skala zatrucia salmonellą był największa, jaką od lat zanotowano w powiecie ostrowskim - powiedział dyr. ostrowskiego Sanepidu Andrzej Biliński.

Dodał, że ciasta i torty na tę uroczystość pochodziły z różnych źródeł, ale nie wszystkie wypieki były ze sprawdzonego źródła.

- To były 4 torty przygotowane przez osobę, która twierdzi, że zajmuje się tym okazjonalnie. Skontrolowaliśmy wtedy miejsce produkcji i warunki, które nie odpowiadały sanitarnemu minimum. Ta osoba była nieprzygotowana technicznie i nie była również zarejestrowana. Cała produkcja tortów odbywała się niezgodnie z przepisami sanitarnymi - powiedział Biliński.

Jak wyjaśnił prokurator Maciej Meler kobiecie postawiono zarzut nieumyślnego wprowadzenia szkodliwych dla zdrowia człowieka środków spożywczych. - A wszystko to w wyniku nie przestrzegania zasad higieny i nie posiadania odpowiednich warunków do przechowywania żywności - wyjaśnił rzecznik.

59-latka przyznała się do winy i złożyła wniosek o dobrowolne poddanie się karze.

Po tym zdarzeniu dyr. ostrowskiego Sanepidu wystosował pismo do wszystkich dyrektorów szkół oraz organów założycielskich - samorządu miasta, powiatu i gmin - zakazujące przy organizowaniu tego typu imprez podawania środków spożywczych przygotowanych bez nadzoru inspekcji sanitarnej.

Podobał się artykuł? Podziel się!
comments powered by Disqus

BĄDŹ NA BIEŻĄCO Z MEDYCYNĄ!

Newsletter

Najważniejsze informacje portalu rynekzdrowia.pl prosto na Twój e-mail

Rynekzdrowia.pl: polub nas na Facebooku

Rynekzdrowia.pl: dołącz do nas na Google+

Obserwuj Rynek Zdrowia na Twitterze

RSS - wiadomości na czytnikach i w aplikacjach mobilnych

POLECAMY W PORTALACH

Drodzy Użytkownicy!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.