Zatrucie dzieci salmonellą: sanepid wskazał źródło, sąd wymierzył grzywnę Salmonella. Fot. archiwum

59-letnia mieszkanka Ostrowa Wlkp., której wypieki spowodowały zatrucie salmonellą 56 osób, przyznała się do winy i złożyła w prokuraturze wniosek o dobrowolne poddanie się karze.

- Prokuratura skierowała do ostrowskiego sądu wniosek o skazanie kobiety. 59-latka ma zapłacić 2 tys. złotych grzywny oraz pokryć koszty postępowania - powiedział PAP rzecznik prasowy Prokuratury Okręgowej w Ostrowie Wlkp. Maciej Meler.

Na początku roku szkolnego 2016 w ostrowskim Gimnazjum nr 1 doszło do zatrucia salmonellą. Uczniowie i rodzice czterech klas, z okazji ślubowania pierwszaków, zorganizowali "słodki" poczęstunek. Kilka dni później z objawami zatrucia salmonellą do ostrowskiego szpitala trafiło łącznie 56 osób, głównie dzieci.

- Skala zatrucia salmonellą był największa, jaką od lat zanotowano w powiecie ostrowskim - powiedział dyr. ostrowskiego Sanepidu Andrzej Biliński.

Dodał, że ciasta i torty na tę uroczystość pochodziły z różnych źródeł, ale nie wszystkie wypieki były ze sprawdzonego źródła.

- To były 4 torty przygotowane przez osobę, która twierdzi, że zajmuje się tym okazjonalnie. Skontrolowaliśmy wtedy miejsce produkcji i warunki, które nie odpowiadały sanitarnemu minimum. Ta osoba była nieprzygotowana technicznie i nie była również zarejestrowana. Cała produkcja tortów odbywała się niezgodnie z przepisami sanitarnymi - powiedział Biliński.

Jak wyjaśnił prokurator Maciej Meler kobiecie postawiono zarzut nieumyślnego wprowadzenia szkodliwych dla zdrowia człowieka środków spożywczych. - A wszystko to w wyniku nie przestrzegania zasad higieny i nie posiadania odpowiednich warunków do przechowywania żywności - wyjaśnił rzecznik.

59-latka przyznała się do winy i złożyła wniosek o dobrowolne poddanie się karze.

Po tym zdarzeniu dyr. ostrowskiego Sanepidu wystosował pismo do wszystkich dyrektorów szkół oraz organów założycielskich - samorządu miasta, powiatu i gmin - zakazujące przy organizowaniu tego typu imprez podawania środków spożywczych przygotowanych bez nadzoru inspekcji sanitarnej.

Podobał się artykuł? Podziel się!
comments powered by Disqus

BĄDŹ NA BIEŻĄCO Z MEDYCYNĄ!

Newsletter

Najważniejsze informacje portalu rynekzdrowia.pl prosto na Twój e-mail

Rynekzdrowia.pl: polub nas na Facebooku

Rynekzdrowia.pl: dołącz do nas na Google+

Obserwuj Rynek Zdrowia na Twitterze

RSS - wiadomości na czytnikach i w aplikacjach mobilnych

POLECAMY W PORTALACH