Do zakażeń układu pokarmowego najczęściej dochodzi z powodu brudnych rąk - przypominają lekarze z Wojewódzkiego Szpitala Zakaźnego w Bydgoszczy, do którego trafiają takie przypadki.

Zarazić się można jedząc niemyte owoce lub używając wypożyczonego sprzętu sportowego, np. do nurkowania. 

- Wypożyczając go, narażamy się na używanie fajki, którą przed chwilą ktoś inny miał w ustach. A do zakażenia dochodzi właśnie przez kontakt z wydzieliną chorego - wyjaśnia Anita Olczak z Katedry i Kliniki Chorób Zakaźnych i Hepatologii CM UMK.

Najłatwiejszym sposobem na uniknięcie zakażenia jest mycie rąk. WZW typu A, nazywane także zakażeniem fekalno-oralnym, najłatwiej przenieść po skorzystaniu z toalety, z rąk do ust.

Niebezpieczny dla zdrowia człowieka jest również gronkowiec. Pożywką dla niego są popularne latem lody, ciastka z kremem i budyniem, jajka, sałatki garmażeryjne oraz mleko i nabiał, drób.

Dokuczliwe są także choroby pasożytnicze: owsiki i glista ludzka, którą możemy się zarazić, jedząc niedokładnie umyte owoce i warzywa.

- Higiena, to nasza główna broń z chorobami przewodu pokarmowego. Trzeba myć dokładnie ręce, brać prysznic dwa razy dziennie, czyścić zęby po każdym posiłku – radzi Anita Olczak.

Podobał się artykuł? Podziel się!
comments powered by Disqus

BĄDŹ NA BIEŻĄCO Z MEDYCYNĄ!

Newsletter

Najważniejsze informacje portalu rynekzdrowia.pl prosto na Twój e-mail

Rynekzdrowia.pl: polub nas na Facebooku

Rynekzdrowia.pl: dołącz do nas na Google+

Obserwuj Rynek Zdrowia na Twitterze

RSS - wiadomości na czytnikach i w aplikacjach mobilnych

POLECAMY W PORTALACH