Zabrze: dzieci uczą się zdrowo jeść i przyrządzać posiłki

Pasty do kanapek, sałatki i naleśniki uczyły się przyrządzać przedszkolaki w ramach Dziecięcej Akademii Sztuki Kulinarnej w Katedrze Dietetyki Śląskiego Uniwersytetu Medycznego. W zajęciach w Zabrzu uczestniczyło ponad dwadzieścioro dzieci.

- Celem naszej akcji jest przekazanie dzieciom wiedzy na temat zasad prawidłowego żywienia. Skłoniły nas do tego m.in. alarmujące wyniki badań dotyczące otyłości wśród polskich dzieci. Według różnych badań i w zależności od wieku, problem dotyczy od kilkunastu do prawie 30 proc. dzieci - powiedziała dietetyk dr Elżbieta Szczepańska z Zakładu Żywienia Człowieka ŚUM.

Wśród powszechnie popełnianych przez rodziców błędów w żywieniu dzieci wskazała przekarmianie i nadmiar słodyczy. - Jeśli chodzi o dzieci chodzące do przedszkola, to rodzice nie zawsze interesują się tym, co dziecko je w czasie tych ośmiu czy więcej godzin. Tymczasem to aż 75 proc. dziennej puli kalorycznej - podkreśliła.

Kryzysowym momentem, w którym często pojawia się u dzieci nadwaga, jest wiek ok. 11 lat. - Rozpoczyna się wtedy młodzieńczy okres wzrostowy i zapotrzebowanie energetyczne organizmu znacznie rośnie. Dziecko w tym wieku ma już jednak z reguły własne kieszonkowe i wobec zmniejszonej kontroli rodziców może zaspokajać to zapotrzebowanie np. batonikami czy chipsami - powiedziała Szczepańska.

W Dziecięcej Akademii Sztuki Kulinarnej przedszkolaki pod okiem szefa kuchni wielu renomowanych restauracji w kraju i zagranicą, prezesa Polskiej Akademii Sztuki Kulinarnej Wiesława Ambrosa uczyły się przyrządzać pierwsze i drugie śniadania. Były to pasty do kanapek, kanapki na ciepło, sałatki warzywne i owocowe oraz naleśniki.

- Okazało się, że część dzieci zna smak tylko podstawowych owoców i warzyw, a tych mniej popularnych nigdy nawet nie kosztowało. To właśnie na naszych zajęciach dowiedziały się np., skąd się bierze dziura w ananasie z puszki - powiedziała Szczepańska.

- Wciągajmy dzieci do prac w kuchni, nie martwmy się tak o bałagan. Pamiętajmy, że zwłaszcza dla dzieci jedzenie powinno być atrakcyjnie podane - apelowała dietetyczka.

Zajęcia dziecięcej akademii trwają w Zabrzu od poniedziałku do czwartku. Ostatni dzień będzie poświęcony grom i zabawom edukacyjnym związanym ze zdrowym żywieniem.

comments powered by Disqus

BĄDŹ NA BIEŻĄCO Z MEDYCYNĄ!

Newsletter

Najważniejsze informacje portalu rynekzdrowia.pl prosto na Twój e-mail

Rynekzdrowia.pl: polub nas na Facebooku

Rynekzdrowia.pl: dołącz do nas na Google+

Obserwuj Rynek Zdrowia na Twitterze

RSS - wiadomości na czytnikach i w aplikacjach mobilnych

POLECAMY W PORTALACH