ZOL: leczenie żywieniowe do- i pozajelitowe tylko w szpitalu?

NFZ uważa, że kwalifikacja pacjenta Zakładu Opiekuńczo-Leczniczego do leczenia dojelitowego i pozajelitowego powinna odbywać się w szpitalu. W ZOL są zdania, że transport do szpitala pogorszy stan niektórych pacjentów.

Kwalifikowania pacjentów ZOL do żywienia dojelitowego lub pozajelitowego budzi kontrowersje. Czy decydować mają o tym lekarze w szpitalu? Oznacza to wypisanie chorego z zakładu i przewiezienie go na kilka dni do lecznicy.

– To złe rozwiązanie. Dotyczące starszych, często zupełnie unieruchomionych już pacjentów, bardzo osłabionych i nie tylko dlatego, że są schorowani, ale także dlatego, że nie jedzą. Są na skraju wytrzymałości. Transportu do szpitala i nagłej zmiany otoczenia mogą nawet nie przeżyć – mówi Gazecie Wyborczej Renata Zarębska, kierowniczka Zakładu Pielęgnacyjno-Opiekuńczego w Sosnowcu.

Inny pogląd na tę sprawę ma NFZ. Uważa, że kwalifikacja pacjenta do żywienia dojelitowego lub pozajelitowego powinna odbywać się w szpitalu ze względu na:

• ponoszone koszty diagnostyki, ustalenie przyczyn zaburzeń w odżywieniu, ocenę stanu odżywienia, ocenę zapotrzebowania na substancje odżywcze;

brak doświadczenia personelu zatrudnionego w ZOL do kwalifikowania pacjenta do żywienia dojelitowego/pozajelitowego (co wynika z informacji przekazywanych do Funduszu);

 • wyniki przeprowadzonych kontroli, podczas których obserwowano zjawisko zakładania bez uzasadnianych względów medycznych zgłębnika (zjawisko jest spowodowane wyższą stawką za osobodzień za pacjenta żywionego dojelitowo).

Karolina Jasik z Biura Komunikacji Społecznej NFZ w przesłanym do redakcji portalu rynekzdrowia.pl mailu stwierdziła również, że „pacjent przebywający w zakładzie opieki długoterminowej, u którego podejrzewany jest stan niedożywienia, powinien być skierowany do szpitala, aby ustalić przyczyny tego niedożywienia oraz metody leczenia tego stanu. Kierowanie tych pacjentów do szpitala wyeliminuje lub znacznie ograniczy ewentualne zaniedbania personelu danego zakładu, odnośnie karmienia i żywienia chorych”.

Wyjaśniła także, że lekarz zakładu opieki długoterminowej po stwierdzeniu podejrzenia stanu chorobowego, który wywołał stan niedożywienia, może skierować chorego do szpitala oddziału internistycznego lub chirurgicznego, chorób przemiany materii lub innego, zgodnie np. z posiadanymi wynikami badań, obserwowanymi objawami czy zebranym wywiadem oraz zgodnie z posiadaną wiedzą. O wydaniu takiego skierowania zawsze decyduje lekarz danego zakładu.

 

Więcej: www.gazeta.pl

comments powered by Disqus

BĄDŹ NA BIEŻĄCO Z MEDYCYNĄ!

Newsletter

Najważniejsze informacje portalu rynekzdrowia.pl prosto na Twój e-mail

Rynekzdrowia.pl: polub nas na Facebooku

Rynekzdrowia.pl: dołącz do nas na Google+

Obserwuj Rynek Zdrowia na Twitterze

RSS - wiadomości na czytnikach i w aplikacjach mobilnych

POLECAMY W PORTALACH