Włochy: przejęto 24 tysiące ton sfałszowanej żywności

24 tysiące ton fałszywych produktów żywnościowych, niebezpiecznych dla zdrowia i wyprodukowanych nielegalnie skonfiskowano w ubiegłym roku we Włoszech - ogłoszono w najnowszym raporcie, o którym poinformowała PAP we wtorek (6 listopada).

Wykryte oszustwa szacuje się na 850 milionów euro.

Liczby te - podkreślono w raporcie "Włochy przy stole" na temat bezpieczeństwa żywnościowego - najlepiej obrazują skalę procederu fałszerstw i oszustw przy produkcji żywności. W minionym roku, jak wynika z tej statystyki, przeprowadzonych zostało ponad milion kontroli.

W sprawozdaniu, przygotowanym przez społeczny ruch Obrona Obywatela i Ligę Ochrony Środowiska, podsumowana została praca wszystkich służb i sił porządkowych, tropiących proceder łamania przepisów dotyczących produkcji i sprzedaży artykułów żywnościowych.

Sprowadzone nielegalnie z zagranicy rzekomo oryginalne włoskie produkty, podróbki znanych firm i wszelkie oszustwa tropią między innymi karabinierzy ze specjalnej jednostki do spraw ochrony zdrowia, kapitanaty portów, służby celne, inspektoraty ds. jakości żywności oraz ministerstwo zdrowia. W ich zgodnej ocenie najczęściej podrabiane są najbardziej typowe specjały regionalne i narodowe produkty, chronione certyfikatami. Często właśnie te gwarancje są podrabiane.

Raport, mimo ponurego obrazu, jaki się z niego wyłania, skłania także do optymistycznych wniosków. - Włochy mają jeden z najlepszych systemów ochrony bezpieczeństwa żywności - zapewnił prezes ruchu Obrona Obywatela Antonio Longo.

comments powered by Disqus

BĄDŹ NA BIEŻĄCO Z MEDYCYNĄ!

Newsletter

Najważniejsze informacje portalu rynekzdrowia.pl prosto na Twój e-mail

Rynekzdrowia.pl: polub nas na Facebooku

Rynekzdrowia.pl: dołącz do nas na Google+

Obserwuj Rynek Zdrowia na Twitterze

RSS - wiadomości na czytnikach i w aplikacjach mobilnych

POLECAMY W PORTALACH