Cukrzyca typu 2 uwarunkowana jest rodzinnie i środowiskowo. Dokładna przyczyna tej cywilizacyjnej choroby, oprócz czynników ryzyka jej rozwoju, jest niejasna. Naukowcy sugerują, że być może pewną rolę w jej etiologii pełni witamina D.

U chorych na cukrzycę typu 2 i u osób z nietolerancją glukozy zaobserwowano niższe poziomy witaminy D w porównaniu z osobami zdrowymi. Mechanizm jej potencjalnego działania w kontekście wpływu na poziom glikemii jest jednak nieznany. Może on wynikać z jej wpływu na oporność tkanek na insulinę i funkcjonowanie komórek beta trzustki - źródła insuliny w organizmie.  

Dlatego celem prospektywnego badania o nazwie The PROspective Metabolism and ISlet cell Evaluation (PROMISE) Cohort Study przeprowadzonego przez kanadyjskich naukowców była ocena związku między poziomem witaminy D (25(OH)D a opornością na insulinę, stanem komórek beta trzustki oraz homeostazą glukozy u pacjentów, u których stwierdzono wysokie ryzyko rozwoju cukrzycy typu 2 w najbliższej przyszłości.  

Do badania przeprowadzonego między 2004 i 2006 rokiem autorzy zakwalifikowali blisko 500 pacjentów w wieku średnio 50 lat z Toronto i Londynu. Wysokie ryzyko rozwoju cukrzycy oceniano na podstawie obecności nadciśnienia tętniczego, otyłości, występowania cukrzycy w rodzinie, cukrzycy w okresie ciąży i wysokiej masy urodzeniowej noworodków w wywiadzie.

Po trzech latach obserwacji dokonano oceny stanu klinicznego pacjentów pod kątem gospodarki węglowodanowej, m.in. na podstawie testu doustnego obciążenia glukozą (OGTT).

Wyniki badania nie wykazały związku między poziomem witaminy D a dodatnim wynikiem testu obciążenia glukozą. Jednakże zaobserwowano dodatnią korelację między poziomem witaminy D, a stanem komórek beta trzustki wyrażonym indeksem IGI-IR oraz wskaźnikiem czułości wydzielania insuliny (ISSI-2). Co więcej, odnotowano odwrotną zależność między poziomem witaminy D a poziomem glikemii wyrażonej indeksem AUCglucose. Dane te wskazują na fakt, że pacjenci z wyższym poziomem witaminy D lepiej tolerowali glukozę.

Do rozwoju stanu nieprawidłowej glikemii na czczo, nietolerancji glukozy lub cukrzycy typu 2 po trzech latach obserwacji doszło u 116 pacjentów. Dodatkowa analiza regresji logistycznej wykazała istotne zmniejszenie ryzyka progresji wyrażonej wyżej opisanymi stanami nietolerancji glukozy i cukrzycy u pacjentów z wyższym poziomem witaminy D (OR 0.69).

Witamina D jest związkiem rozpuszczalnym w tłuszczach. Co ciekawe, obserwuje się odwrotną korelację między jej poziomem a otyłością prawdopodobnie z powodu jej zatrzymywania w tkance tłuszczowej, co zmniejsza jej biologiczną dostępność.

Autorzy badania konkludują, że stwierdzone niezależne pozytywne działanie witaminy D na poprawę funkcji komórek beta trzustki sugeruje, że niedobór tej witaminy może odgrywać pewną rolę w rozwoju cukrzycy typu 2.

Oprac. dr n. med. Maciej Chałubiński
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/21911752
Diabetes. 2011 Nov;60(11):2947-53.
Prospective Associations of Vitamin D With {beta}-Cell Function and Glycemia: The PROspective Metabolism and ISlet cell Evaluation (PROMISE) Cohort Study.

Podobał się artykuł? Podziel się!
comments powered by Disqus

BĄDŹ NA BIEŻĄCO Z MEDYCYNĄ!

Newsletter

Najważniejsze informacje portalu rynekzdrowia.pl prosto na Twój e-mail

Rynekzdrowia.pl: polub nas na Facebooku

Rynekzdrowia.pl: dołącz do nas na Google+

Obserwuj Rynek Zdrowia na Twitterze

RSS - wiadomości na czytnikach i w aplikacjach mobilnych

POLECAMY W PORTALACH

Drodzy Użytkownicy!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.