Witamina C może być groźna?

- Niezbędną, dzienną dawkę witaminy C spokojnie przyswoimy jedząc warzywa i owoce. Niestety Polacy coraz częściej przedawkowują witaminy - ostrzegał w radiowej Jedynce dr Michał Sutkowski.

Normalnie organizm zdrowego człowieka powinien własnymi siłami poradzić sobie z przeziębieniem. - Kłopot pojawia się, kiedy organizm jest osłabiony, kiedy pacjent choruje na inne choroby i one zabierają mu odporność, która normalnie zwalczyłaby infekcję - mówił ekspert.

Do lekarza należy pójść, kiedy dochodzi do wysokiej temperatury. - Taka skacząca do 39, czy 40 stopni Celsjusza. Także bardzo silny i wilgotny kaszel. To dwa sygnały bardzo ważne. Istotne jest też ogólne złe samopoczucie, czy dodatkowe choroby, jak nadciśnienie, albo cukrzyca. Bo część popularnych leków ma w takich przypadkach istotne przeciwwskazania - tłumaczył dr Michał Sutkowski.

Internista przestrzega m.in. przed wiarą w siłę witaminy C. - Wystarczająca dawka dzienna witaminy C to około 100 mg. I tyle spokojnie przyswoimy ze zdrowego jedzenia, jeśli mamy w diecie warzywa i owoce. Natomiast z tabletkami trzeba bardzo uważać, bo duże dawki witaminy C mogą po dłuższym okresie powodować kamienie nerkowe. Już nie obserwujemy raczej w Polsce awitaminozy, za to pojawiają się przypadki przedawkowania witamin - ostrzegał ekspert.

Więcej: www.polskieradio.pl

CZYTAJ TAKŻE

comments powered by Disqus

BĄDŹ NA BIEŻĄCO Z MEDYCYNĄ!

Newsletter

Najważniejsze informacje portalu rynekzdrowia.pl prosto na Twój e-mail

Rynekzdrowia.pl: polub nas na Facebooku

Rynekzdrowia.pl: dołącz do nas na Google+

Obserwuj Rynek Zdrowia na Twitterze

RSS - wiadomości na czytnikach i w aplikacjach mobilnych

POLECAMY W PORTALACH