Wielka Brytania: na trop afery ze skażonym mięsem wpadli lekarze

Według dziennika ”The Independent” jeden z największych supermarketów w Wielkiej Brytanii mógł sprzedawać mięso, które mogło być skażone. O całej sprawie media zostały poinformowane przez lekarzy. Zaniepokoił ich fakt, iż do przychodni zgłaszało się coraz więcej pacjentów z objawami WZW typu E.

Wirusowe zapalenie wątroby typu E najczęściej przypomina grypę żołądkową. Jednak jeśli pacjent ma osłabioną odporność, może doprowadzić do raka wątroby lub marskości.

Po przeprowadzeniu wywiadu medycznego okazało się, że niemal wszyscy pacjenci jedli wcześniej produkty mięsne pochodzące z tego samego supermarketu. Z uwagi na dobro prowadzonego w tej sprawie śledztwa, media nie ujawniają nazwy supermarketu.

Zarażone mięso miało dotrzeć na Wyspy Brytyjskie z Holandii. Jeśli doniesienia dziennika się potwierdzą, będzie to kolejny w ostatnich czasach produkt spożywczy z Holandii, który był zakażony. Kilka dni temu niemieckie media ujawniły, że holenderscy hodowcy drobiu użyli do walki z roztoczem substancji owadobójczej fipronil, która jest zakazana w przypadku hodowli w celach spożywczych. Ślady substancji odnaleziono w jajkach na terenie Belgii i Holandii.

Czytaj:www.msn.com

Podobał się artykuł? Podziel się!
comments powered by Disqus

BĄDŹ NA BIEŻĄCO Z MEDYCYNĄ!

Newsletter

Najważniejsze informacje portalu rynekzdrowia.pl prosto na Twój e-mail

Rynekzdrowia.pl: polub nas na Facebooku

Rynekzdrowia.pl: dołącz do nas na Google+

Obserwuj Rynek Zdrowia na Twitterze

RSS - wiadomości na czytnikach i w aplikacjach mobilnych

POLECAMY W PORTALACH