Wielka Brytania, Irlandia: 35 przypadków salmonelli

U 35 osób w Wielkiej Brytanii i czterech w Irlandii stwierdzono salmonellę; jedna osoba zmarła - poinformowała w czwartek (2 luty) utworzona z inicjatywy brytyjskiego rządu niezależna organizacja Health Protection Agency (HPA), odpowiedzialna za medyczną prewencję.

Bakterie salmonelli wywołują najczęściej dolegliwości żołądkowo-jelitowe. Liczba chorych od grudnia jest w W. Brytanii trzykrotnie wyższa niż statystyczna średnia z dwóch miesięcy. Tym razem jako możliwy nośnik bakterii organizacja HPA wskazała na arbuzy.

Na podstawie rozmów z 15 chorymi, HPA ustaliła, że dziesięciu jadło arbuzy w okresie trzech dni poprzedzających wystąpienie zatrucia pokarmowego. U niektórych wystąpił ten sam szczep bakterii - Newport.

Chorzy to osoby w różnych grupach wiekowych: od sześciu miesięcy do 86 lat. Najwięcej przypadków zachorowań odnotowano we wschodniej Anglii; większość chorych to kobiety. Osoba, która zmarła w Anglii, była ogólnie w złym stanie zdrowia - zaznaczyła HPA. Podobał się artykuł? Podziel się!
comments powered by Disqus

BĄDŹ NA BIEŻĄCO Z MEDYCYNĄ!

Newsletter

Najważniejsze informacje portalu rynekzdrowia.pl prosto na Twój e-mail

Rynekzdrowia.pl: polub nas na Facebooku

Rynekzdrowia.pl: dołącz do nas na Google+

Obserwuj Rynek Zdrowia na Twitterze

RSS - wiadomości na czytnikach i w aplikacjach mobilnych

POLECAMY W PORTALACH