Warszawa: będą edukować i odchudzać Polaków

Instytut Żywności i Żywienia im. prof. dra Aleksandra Szczygła w Warszawie rozpoczyna największy w Polsce projekt edukacyjny „Zapobieganie nadwadze, otyłości oraz chorobom przewlekłym poprzez edukację społeczeństwa w zakresie żywienia i aktywności fizycznej”.

Projekt skierowany jest do kobiet ciężarnych i karmiących, dzieci i młodzieży, osób dorosłych, ze szczególnym uwzględnieniem tych z nadmierną masą ciała.

Jak wyjaśnia portalowi rynekzdrowia.pl dr Agnieszka Jarosz z  Instytutu Żywności i Żywienia w ramach projektu w całym kraju będą organizowane szkolenia położnych z zakresu prawidłowego żywienia kobiet w ciąży i matek karmiących.

- Liczymy, że wiedza ta będzie dalej przekazywana za pośrednictwem szkół rodzenia, a także gabinetów ginekologicznych do docelowej grupy jaką są młode kobiety w ciąży i matki - wyjaśnia Jarosz.

W trakcie projektu żywieniową promocją zdrowia ma zostać objętych 28 tys. ciężarnych.

Adresatami programu są także producenci żywności i konsumenci.

- Będziemy podejmować działania skierowane na podnoszenie świadomości konsumentów o składzie i wartości odżywczej produktów żywnościowych i pomagać tą drogą w dokonywaniu właściwych wyborów. Projekt obejmuje zajęcia praktyczne prowadzone w supermarketach z własciwego czytania etykiet na produktach spożywczych - mówi nam dr Katarzyna Stoś z IŻŻ.

Do producentów i technologów żywności organizatorzy projektu chcą kierować specjalny biuletyn z najnowszymi badaniami dotyczącymi żywienia i poradami specjalistów.

W ramach programu podejmowane będą także działąnia z zakresu kształtowanie nawyków prawidłowego żywienia i zwyczajów uprawiania aktywności fizycznej wśród dzieci i młodzieży. Projekt obejmie 1 600 przedszkoli i szkół. Zaś około 1600 osób z nadwagą i otyłością zostanie objętych 12-tygodniowymi programami interwencyjnymi.

Przedsięwzięcie finansowane jest w ramach Szwajcarsko-Polskiego Programu Współpracy, a jego całkowity koszt wyniesie ponad 16 mln zł.

Wkład krajowy w wysokości 15 proc. zapewniają środki z budżetu Ministra Zdrowia. Instytucją realizującą jest Instytut Żywności i Żywienia, przy współpracy partnerów: Akademii Wychowania Fizycznego Józefa Piłsudskiego w Warszawie, Instytutu „Pomnik - Centrum Zdrowia Dziecka" i Polskiego Towarzystwa Dietetyki.

Realizacja projektu zakończy się w 2016 roku.

Podobał się artykuł? Podziel się!
comments powered by Disqus

BĄDŹ NA BIEŻĄCO Z MEDYCYNĄ!

Newsletter

Najważniejsze informacje portalu rynekzdrowia.pl prosto na Twój e-mail

Rynekzdrowia.pl: polub nas na Facebooku

Rynekzdrowia.pl: dołącz do nas na Google+

Obserwuj Rynek Zdrowia na Twitterze

RSS - wiadomości na czytnikach i w aplikacjach mobilnych

POLECAMY W PORTALACH