WHO zaleca zmniejszenie spożycia cukrów prostych

Wszyscy powinni zmniejszyć spożycie cukru do mniej niż 10 proc. zapotrzebowania na energię - zaleciła w środę (4 marca) Światowa Organizacja Zdrowia (WHO). Jest to konieczne, by zmniejszyć ryzyko otyłości i próchnicy zębów. Chodzi o ograniczenie cukrów prostych.

"Dysponujemy mocnymi dowodami, że ograniczenie spożycia cukrów prostych do mniej niż 10 proc. dziennego zapotrzebowania na energię redukuje ryzyko nadwagi, otyłości i próchnicy zębów" - podał w oświadczeniu Francesco Branca, który w WHO jest dyrektorem departamentu odżywiania na rzecz zdrowia i rozwoju.

Podkreślił on, że konsultacje w sprawie zalecanej ilości cukru trwały cały rok; przeanalizowano 170 specjalistycznych komentarzy.

"Jeśli zjadło się rano miseczkę muesli, wypiło puszkę napoju słodzonego i zjadło słodki jogurt, dzienny limit został już przekroczony" - zaznaczył Branca na konferencji prasowej w Genewie.

Eksperci WHO powiedzieli agencji Reutera, że zalecane zmniejszenie dziennego spożycia cukru oznacza, że można zjeść go nie więcej niż ok. 50 gramów dziennie, czyli 12 łyżeczek od herbaty w przypadku dorosłych. Jest to połowa przeciętnej ilości cukru spożywanego dziennie przez dorosłych w Ameryce Północnej i Południowej.

10 proc. dziennego zapotrzebowania na energię w przypadku dorosłych to około 200 kalorii, a w przypadku dzieci - 150 kalorii.

Zmniejszenie spożycia cukru do mniej niż 5 proc. dziennego zapotrzebowania na energię dałoby jeszcze lepsze rezultaty - dodają eksperci.

Według prof. Toma Sandersa, eksperta ds. żywienia w londyńskim King's College, "cel 10 proc. bardzo łatwo osiągnąć, unikając słodzonych napojów". Ale zmniejszenie spożycia cukru do 5 proc. jest o wiele trudniejsze - oznacza że nie można zjeść żadnego ciasteczka, herbatnika i nie wolno też pić słodkich napojów.

Walka z nadmierną konsumpcją cukru ma swoje uzasadnienie w zapobieganiu cywilizacyjnym chorobom przewlekłym, jak cukrzyca, choroby sercowo-naczyniowe (m.in. arterioskleroza), czy też rak. Choroby te są według WHO przyczyną przedwczesnej śmierci 16 mln ludzi rocznie.

WHO przypomniała, że ogromna część spożywanego obecnie cukru ukryta jest w produktach wcale nieuważanych za słodkie, a zawierających cukier. Jak wskazał Branca, "jedno z badań pokazuje, że w USA 80 proc. żywności sprzedawanej w sklepach wielkopowierzchniowych zawiera cukry ukryte".

W niektórych krajach rządy już zareagowały na problem, jakim jest nadmiar cukru w żywności. W Ekwadorze producenci muszą stosować kolorowe oznaczenia informujące nabywców o zawartości tłuszczu i cukru w produktach spożywczych.

CZYTAJ TAKŻE

comments powered by Disqus

BĄDŹ NA BIEŻĄCO Z MEDYCYNĄ!

Newsletter

Najważniejsze informacje portalu rynekzdrowia.pl prosto na Twój e-mail

Rynekzdrowia.pl: polub nas na Facebooku

Rynekzdrowia.pl: dołącz do nas na Google+

Obserwuj Rynek Zdrowia na Twitterze

RSS - wiadomości na czytnikach i w aplikacjach mobilnych

POLECAMY W PORTALACH