WHO: co roku 420 tys. ludzi umiera po spożyciu zakażonej żywności Fot. archiwum RZ

Około 420 tys. ludzi, w tym 125 tys. dzieci poniżej piątego roku życia, umiera co roku z powodu chorób będących wynikiem spożywania zakażonej żywności - ostrzegła Światowa Organizacja Zdrowia (WHO) w opublikowanym w czwartek (3 grudnia) raporcie.

Na choroby przenoszone droga pokarmową rocznie zapada ok. 600 mln ludzi. 

Analiza chorób, wywoływanych przez 31 rodzajów bakterii, wirusów, pasożytów, toksyn lub substancji chemicznych znajdujących się w żywności, wykazała, że najwięcej ludzi umiera z tego powodu w Afryce i Azji Południowo-Wschodniej.

Zdaniem WHO szczególnie dużym problemem jest spożywanie surowego lub niedogotowanego mięsa, świeżych płodów rolnych i nabiału.

Wśród najczęściej występujących chorób przenoszonych drogą pokarmową są dur brzuszny i zapalenie wątroby typu A.

Dyrektor generalna WHO Margaret Chan zaapelowała do rządów państw świata o podjęcie większych starań w sprawie zapewnienia bezpieczeństwa żywności. 

Podobał się artykuł? Podziel się!
comments powered by Disqus

BĄDŹ NA BIEŻĄCO Z MEDYCYNĄ!

Newsletter

Najważniejsze informacje portalu rynekzdrowia.pl prosto na Twój e-mail

Rynekzdrowia.pl: polub nas na Facebooku

Rynekzdrowia.pl: dołącz do nas na Google+

Obserwuj Rynek Zdrowia na Twitterze

RSS - wiadomości na czytnikach i w aplikacjach mobilnych

POLECAMY W PORTALACH