Państwowy Zakład Higieny alarmuje: rośnie liczba zakażeń pałeczkami Yersinia. O ile w latach 2004-2006 mieliśmy nie więcej, jak dwa przypadki, obecnie, tzn. w 2008 r., jest ich już kilkadziesiąt. W roku 2007 r. jersiniozą zaraziło się kilkunastu Polaków.

Do Polski dotarł, prawdopodobnie z Ameryki, nowy typ serologiczny Yersinii, bakterii wywołującej ostre lub przewlekłe dolegliwości ze strony układu pokarmowego: Yersinia enterocolitica 0:8. To najgroźniejszy, najbardziej chorobotwórczy przedstawiciel gatunku, który jeszcze stosunkowo niedawno w ogóle nie występował w Europie.

Do rodzaju Yersinia zaliczanych jest 11 gatunków występujących we wszystkich strefach klimatycznych, spośród których 3 są patogenne dla człowieka.

Bakteria może się znajdować w słodkiej wodzie, produktach mlecznych, ale jej głównym rezerwuarem jest trzoda chlewna. Badania duńskie i belgijskie potwierdziły, że 3-5 proc. świń jest nosicielem tego drobnoustroju. W Belgii groźny dla człowieka szczep Yersinii wyizolowano aż z 63 proc. języków wieprzowych pozyskanych z różnych rzeźni.

Objawy jersiniozy u osób dorosłych do złudzenia przypominają zapalenie wyrostka robaczkowego. U dzieci choroba objawia się ostrą, wodnistą biegunką, w 5 proc. z domieszką krwi, która może trwać od trzech dni nawet do dwóch tygodni. Lekarze mają problem z postawieniem właściwego rozpoznania, tym bardziej, że diagnoza wymaga badań, na które pacjenci nie zawsze są kierowani.

Do zakażenia dochodzi najczęściej na skutek spożywania surowego lub niedosmażonego lub niedogotowanego mięsa wieprzowego, niepasteryzowanego mleka lub produktów roślinnych przechowywanych przez długi czas w chłodniach. Przyczyną zakażeń jest również nieprzestrzeganie zasady oddzielania w lodówce produktów surowych od przetworzonych.

W ramach profilaktyki jersiniozy PZH zaleca zatem przestrzeganie podstawowych zasad higieny podczas przygotowywania posiłku, rezygnację ze spożywania mięsa niepoddanego odpowiedniej obróbce termicznej, stosowanie do surowego mięsa oddzielnych noży i desek do krojenia oraz rozdzielanie podczas przechowywania żywności surowego mięsa od pozostałych produktów.

Podobał się artykuł? Podziel się!

IX EUROPEJSKI KONGRES GOSPODARCZY

10-12 maja 2017 • Katowice • Międzynarodowe Centrum Kongresowe i Spodek

comments powered by Disqus

BĄDŹ NA BIEŻĄCO Z MEDYCYNĄ!

Newsletter

Najważniejsze informacje portalu rynekzdrowia.pl prosto na Twój e-mail

Rynekzdrowia.pl: polub nas na Facebooku

Rynekzdrowia.pl: dołącz do nas na Google+

Obserwuj Rynek Zdrowia na Twitterze

RSS - wiadomości na czytnikach i w aplikacjach mobilnych

POLECAMY W PORTALACH