Ministrowie rolnictwa państw UE zaaprobowali 19 listopada nowy unijny program mający na celu bezpłatne dostarczanie owoców i warzyw uczniom, którego koszty w wysokości 90 mln euro rocznie ma pokrywać budżet UE.

Program "owoce w szkole" ma na celu wyrabianie dobrych nawyków żywieniowych u młodych osób. Te nawyki, przekonuje inicjatorka programu - komisarz ds. rolnictwa Marianne Fischer Boel, utrzymują się w późniejszych latach życia.

- Zbyt wiele dzieci spożywa za mało owoców i warzyw, nie zdając sobie sprawy, jak są one smaczne. Wystarczy przejść się którąkolwiek z głównych ulic w Europie, by uświadomić sobie rozmiar problemów, którym musimy stawić czoła w związku z nadwagą dzieci. Teraz możemy podjąć działania, by temu zaradzić - powiedziała Fischer Boel, ciesząc się z aprobaty programu przez ministrów.

Udział w programie nie jest obowiązkowy, ale - jak zapewnił minister rolnictwa Marek Sawicki - "Polska jest bardzo zainteresowana tym programem."

- Każde działania o charakterze promocyjnym budowania dobrych przyzwyczajeń konsumpcyjnych jest mile widziane – powiedział dziennikarzom Sawicki. Jego zdaniem program będzie też mieć pozytywne skutki dla polskich producentów owoców.

Polsce zależy bowiem, by w szkołach rozprowadzono przede wszystkim owoce świeże i z lokalnych rynków, a nie soki czy koncentraty sprowadzane z odległych zakątków świata.

Program skierowany jest do uczniów w wieku 6-10 lat, których w Polsce jest 2,128 mln, co stanowi 8,2 proc. wszystkich dzieci w UE w takim przedziale wiekowym. A to oznacza, że jeśli wszystkie kraje UE wystąpią o pełny udział w programie, to Polska teoretycznie może otrzymać około 8 proc. z 90 mln euro na dożywianie dzieci owocami i warzywami.

W UE nadwagę ma około 22 mln dzieci. Ponad 5 mln z nich cierpi na otyłość, przy czym przewiduje się, że liczba ta będzie rosnąć każdego roku o 400 tys.

KE podkreśla, że eksperci są zgodni co do tego, że zdrowe odżywianie może odegrać dużą rolę w zmniejszaniu odsetka osób otyłych oraz redukcji ryzyka poważnych problemów zdrowotnych, takich jak choroby układu krążenia oraz cukrzyca typu 2.

Światowa Organizacja Zdrowia zaleca codzienne spożycie 400 gramów owoców i warzyw netto na osobę. Większość Europejczyków nie osiąga tego celu, a tendencja zniżkowa jest szczególnie widoczna u młodych ludzi.

Komisja zadeklarowała kwotę 90 mln euro rocznie na dostawy owoców i warzyw do szkół z budżetu UE. Rządy będą mogły zdecydować, czy chcą uczestniczyć w programie czy nie. Programy będą współfinansowane zgodnie z podziałem 50/50 lub 75/25 w najbiedniejszych regionach UE (o niższym poziomie PKB na mieszkańca). Państwa członkowskie będą mogły oczywiście dołożyć dodatkowe środki pieniężne, jeśli taka będzie ich wola.

Rozpoczęcie programów przewidziano na rok szkolny 2009/2010.

comments powered by Disqus

BĄDŹ NA BIEŻĄCO Z MEDYCYNĄ!

Newsletter

Najważniejsze informacje portalu rynekzdrowia.pl prosto na Twój e-mail

Rynekzdrowia.pl: polub nas na Facebooku

Rynekzdrowia.pl: dołącz do nas na Google+

Obserwuj Rynek Zdrowia na Twitterze

RSS - wiadomości na czytnikach i w aplikacjach mobilnych

POLECAMY W PORTALACH