Uczą kucharki szkolne zdrowego gotowania

Kucharki i intendentki ze szkół w Trójmieście przeszły kurs zdrowego gotowania. Mimo szkolenia, dzieci nadal dostają na obiady za dużo puree z proszku, soli, smażonych mięs i słodkich napojów. Za mało świeżych owoców i warzyw.

Prowadzone od kilku lat badania wśród gdańskich uczniów pokazują, że 10 proc. sześciolatków ma nadwagę. Wśród 10. latków nadmiar kilogramów ma już 18 procent.

Gdańscy lekarze i dietetycy najpierw przez trzy lata sprawdzali, jakie posiłki podaje się w szkołach, a potem zorganizowali kurs dla 160 kucharek i intendentek ze wszystkich gdańskich podstawówek i gimnazjów.

Następnie szkolne kucharki pod okiem dietetyków uczyły się, jak gotować zdrowo. Pieczenie w folii zamiast smażenia w tłuszczu, woda zamiast słodkich napojów, kasza zamiast puree - to najczęstsze zalecenia dietetyków.

Więcej: http://trojmiasto.gazeta.pl/

CZYTAJ TAKŻE

comments powered by Disqus

BĄDŹ NA BIEŻĄCO Z MEDYCYNĄ!

Newsletter

Najważniejsze informacje portalu rynekzdrowia.pl prosto na Twój e-mail

Rynekzdrowia.pl: polub nas na Facebooku

Rynekzdrowia.pl: dołącz do nas na Google+

Obserwuj Rynek Zdrowia na Twitterze

RSS - wiadomości na czytnikach i w aplikacjach mobilnych

POLECAMY W PORTALACH