Amerykański resort zdrowia zaapelował o unikanie produktów zawierających masło orzechowe z powodu 474 przypadków zatrucia salmonellą w 43 stanach USA. Władze sprawdzają, czy skażenie salmonellą było również powodem sześciu zgonów.

Spółka Peanut Corporation of America została poinformowana przez Amerykańską Agencję ds. Żywności i Leków (FDA), że w niektórych próbkach jej produktów wykryto obecność salmonelli. Chodzi o masło i pastę orzechową dostarczane do zakładów produkujących inne wyroby, np. ciastka. W sklepach detalicznych produkty te nie były sprzedawane.

W obawie przed ewentualnością skażenia salmonellą firma Hy-Vee wycofała swoje ciastka zawierające masło orzechowe, które sprzedawała w siedmiu stanach. Również Kellogg oznajmił w piątek (16 stycznia), że wycofuje niektóre produkty.

Źródłem skażenia mogła być przetwórnia ze stanu Georgia.

comments powered by Disqus

BĄDŹ NA BIEŻĄCO Z MEDYCYNĄ!

Newsletter

Najważniejsze informacje portalu rynekzdrowia.pl prosto na Twój e-mail

Rynekzdrowia.pl: polub nas na Facebooku

Rynekzdrowia.pl: dołącz do nas na Google+

Obserwuj Rynek Zdrowia na Twitterze

RSS - wiadomości na czytnikach i w aplikacjach mobilnych

POLECAMY W PORTALACH