Tak zadziałał program ograniczenia otyłości wśród uczniów Z danych IŻŻ wynika, że wśród uczniów objętych programem zaobserwowano zmniejszenie liczby osób pijących codziennie słodkie napoje o 20 proc., a jedzących codziennie słodycze − o 14 proc. Fot. Gaulsstin/Flickr CC BY 2.0 (zdj. ilustracjne)

Dzięki programowi upowszechniania wiedzy o zdrowym żywieniu i aktywności fizycznej udało się doprowadzić do spadku występowania nadwagi i otyłości w szkołach oraz dotrzeć do milionów konsumentów – posumowali w piątek (2 grudnia) w Warszawie eksperci z Instytutu Żywności i Żywienia.

Efekty prowadzonego w latach 2011-2016 projektu znanego pod hasłem "Zachowaj Równowagę" przedstawił na konferencji prasowej prof. Mirosław Jarosz, dyrektor Instytutu Żywności i Żywienia w Warszawie.

"Zachowaj Równowagę" to realizowany przez Instytut Żywności i Żywienia projekt edukacyjny, którego pełna nazwa brzmi: Zapobieganie nadwadze i otyłości oraz chorobom przewlekłym poprzez edukację społeczeństwa w zakresie żywienia i aktywności fizycznej" (2011-2016).

Projekt jest współfinansowany przez Szwajcarię w ramach Szwajcarsko-Polskiego Programu Współpracy (SPPW) z nowymi krajami członkowskimi Unii Europejskiej. 85 proc. kosztów zapewniła strona szwajcarska, 15 proc. - Ministerstwo Zdrowia. Partnerami projektu są: Akademia Wychowania Fizycznego w Warszawie, Polskie Towarzystwo Dietetyki i Instytut "Pomnik - Centrum Zdrowia Dziecka.

Jak podano podczas piątkowej konferencji, kampania edukacyjna zachęcająca konsumentów do czytania etykiet i świadomych wyborów żywieniowych prowadzona także bezpośrednio w sklepach spożywczych dotarła do 6 milionów konsumentów. Edukacją objęła również 12 400 kobiet w ciąży i w okresie karmienia piersią - dzięki czemu 87 proc. z nich utrzymało przyrost masy ciała w granicach normy, a 78 proc. miało prawidłową masę ciała również 6 miesięcy po porodzie.

Z danych IŻŻ wynika, że wśród uczniów objętych programem zaobserwowano spadek występowania nadmiernej masy ciała o 1 proc., zmniejszenie liczby osób pijących codziennie słodkie napoje o 20 proc., a jedzących codziennie słodycze − o 14 proc.

Aż o jedną trzecią zwiększyła się liczba uczniów, którzy jedli w ciągu dnia zalecaną liczbę 4-5 posiłków - co sprzyja utrzymaniu szczupłej sylwetki. W programie wzięło udział ponad 400 tys. dzieci i nastolatków z 1600 placówek edukacyjnych różnego szczebla - od przedszkoli do szkół ponadgimnazjalnych. Program dla szkół obejmował zarówno działania skierowane do dzieci, jak i edukację nauczycieli i rodziców.

W przypadku niemal 2000 osób z całej Polski z nadwagą i otyłością uczestniczących w programie redukcji masy ciała łączny jej spadek wyniósł aż 9 ton (średnio 5 kilogramów), obniżenie nadmiernego poziomu cukru we krwi dało się uzyskać w 47 proc. przypadków, poziom cholesterolu obniżyć w 32 proc. i zredukować nadciśnienie u 65 proc. Uczestnicy spotykali się nie tylko z lekarzami i dietetykami, lecz także z rehabilitantami i psychologami.

comments powered by Disqus

BĄDŹ NA BIEŻĄCO Z MEDYCYNĄ!

Newsletter

Najważniejsze informacje portalu rynekzdrowia.pl prosto na Twój e-mail

Rynekzdrowia.pl: polub nas na Facebooku

Rynekzdrowia.pl: dołącz do nas na Google+

Obserwuj Rynek Zdrowia na Twitterze

RSS - wiadomości na czytnikach i w aplikacjach mobilnych

POLECAMY W PORTALACH