Stężenia greliny i insuliny w surowicy krwi matek i krwi pępowinowej a parametry urodzeniowe noworodków

Badania dowodzą, że insulina i grelina wpływają na metabolizm matki, zwiększając tym samym dostępność składników odżywczych dla płodu. Przypuszcza się również, że mogą one bezpośrednio wpływać na wzrastanie płodu.

Celem pracy była ocena stężenia greliny i insuliny w surowicy krwi matek i w krwi pępowinowej oraz określenie wzajemnych zależności pomiędzy stężeniami tych białek a cechami somatycznymi noworodków.

Materiał i metody.
Badaniami objęto 40 matek, w tym 20 z wyrównaną cukrzycą ciążową, leczonych dietą. Ciężarne badane były między 35. a 37. tygodniem ciąży, noworodki tuż po urodzeniu. U noworodków, oprócz stężenia insuliny i greliny, oznaczano również stężenie IGF-1.

Wyniki. Cechy somatyczne noworodków nie różniły się statystycznie między grupami, podobnie jak stężenia greliny i IGF-1, ale stężenie insuliny było istotnie wyższe (p < 0,01) w surowicy krwi pępowinowej noworodków matek z cukrzycą ciążową.

Nie wykazano statystycznie istotnych korelacji między stężeniami insuliny i greliny u matek czy też insuliny, IGF-1 i greliny w krwi pępowinowej. Nie wykazano również korelacji między stężeniami insuliny czy greliny a cechami somatycznymi noworodków.

Cały artykuł: http://endokrynologiapediatryczna.pl
comments powered by Disqus

BĄDŹ NA BIEŻĄCO Z MEDYCYNĄ!

Newsletter

Najważniejsze informacje portalu rynekzdrowia.pl prosto na Twój e-mail

Rynekzdrowia.pl: polub nas na Facebooku

Rynekzdrowia.pl: dołącz do nas na Google+

Obserwuj Rynek Zdrowia na Twitterze

RSS - wiadomości na czytnikach i w aplikacjach mobilnych

POLECAMY W PORTALACH