Statyny zwiększają nieznacznie ryzyko cukrzycy?

Zażywane przez miliony ludzi na całym świecie statyny obniżające stężenie cholesterolu mogą zwiększać ryzyko cukrzycy - tak wynika z badań naukowców z USA. Eksperci jednak uspokajają: osoby chorujące na serce powinny nadal stosować te leki.

Jak podaje Gazeta Wyborcza, powołując się na wyniki pracy opublikowanej w "Archives of Internal Medicine", statyny w przypadku kobiet w starszym wieku mogą w umiarkowany sposób zwiększać ryzyko rozwoju cukrzycy typu 2.

Zespół, którym kierował dr Yunsheng Ma z Uniwersytetu Stanu Massachusetts, przeanalizował dane pochodzące od prawie 154 tys. kobiet po menopauzie biorących udział w bardzo znanym projekcie badawczym - Womens's Health Initiative. 

Okazało się, że do 2005 r. u niecałych 10 proc. pań stosujących statyny rozwinęła się cukrzyca typu 2. W przypadku kobiet, które nie zażywały tego typu środków, odsetek zachorowań na cukrzycę wyniósł 6,4 proc. (w sumie na cukrzycę zachorowało ponad 10 tys. z obserwowanych kobiet).

Komentujący te wyniki eksperci podkreślają, że tego typu badania odnotowują istnienie pewnych związków czy zwiększonego ryzyka, nie są jednak w stanie przynieść konkretnego dowodu i dokładnie stwierdzić, co jest przyczyną, a co skutkiem.

Więcej: www.gazeta.pl

Podobał się artykuł? Podziel się!
comments powered by Disqus

BĄDŹ NA BIEŻĄCO Z MEDYCYNĄ!

Newsletter

Najważniejsze informacje portalu rynekzdrowia.pl prosto na Twój e-mail

Rynekzdrowia.pl: polub nas na Facebooku

Rynekzdrowia.pl: dołącz do nas na Google+

Obserwuj Rynek Zdrowia na Twitterze

RSS - wiadomości na czytnikach i w aplikacjach mobilnych

POLECAMY W PORTALACH