Mięso sprowadzone ze Szwecji stanowi poważne zagrożenie dla polskich konsumentów - twierdzą przedstawiciele polskich służb sanitarnych, którzy zakazali sprzedaży 26 - letnich puszek w naszym kraju.

Jedzenie tego mięsa może grozić zachorowaniem na chorobę wściekłych krów – podaje TVN, powołując się na opinię Józefa Jagódki, powiatowego lekarza weterynarii w Gorzowie Wielkopolskim.

Na polskim rynku sprzedano blisko 200 ton szwedzkiego mięsa, uznanego przez lekarza weterynarii za zagrożone BSE. Mięso trafiło do 12 zakładów garmażeryjnych, a produkty z tego mięsa do sklepów spożywczych, szkół, szpitali i przedszkoli.

Jak twierdzi Józef Jagódka, mięso należało zniszczyć. Powiatowy Inspektorat Sanitarny w Gorzowie Wielkopolskim nie dopuścił go na rynek z powodu braku pewnych metod diagnostycznych, które wykluczyłyby obecność czynników wywołujących BSE. W jego opinii, każdy kto je zjadł. jest zagrożony zachorowaniem przez najbliższe 30 lat.

Zdania na temat zagrożenia dla zdrowia starego mięsa są podzielone. Jeśli w Gorzowie Wielkopolskim uznano, że jest ono niebezpieczne dla zdrowia, to np. małopolski sanepid zapewnia, że Polacy mogą jeść ten 27 - letni produkt, ponieważ nie stwierdzono w nim obecności metali ciężkich ani żadnego zagrożenia mikrobiologicznego.

Podobał się artykuł? Podziel się!
comments powered by Disqus

BĄDŹ NA BIEŻĄCO Z MEDYCYNĄ!

Newsletter

Najważniejsze informacje portalu rynekzdrowia.pl prosto na Twój e-mail

Rynekzdrowia.pl: polub nas na Facebooku

Rynekzdrowia.pl: dołącz do nas na Google+

Obserwuj Rynek Zdrowia na Twitterze

RSS - wiadomości na czytnikach i w aplikacjach mobilnych

POLECAMY W PORTALACH