Stanowisko Związku Zawodowego Anestezjologów i MZ ws. nowej specjalizacji - uzgodnione

Zarząd Głównego Związku Zawodowego Anestezjologów poinformował, że w resorcie zdrowia odbyło się z inicjatywy związku spotkanie dotyczące miejsca oraz realizacji nowej specjalizacji w intensywnej terapii w polskim systemie ochrony zdrowia.

W trakcie spotkania, któremu przewodniczył podsekretarz stanu w Ministerstwie Zdrowia Krzysztof Chlebus, Jerzy Wyszumirski, przewodniczący Zarządu Głównego ZZA oraz prof. Krzysztof Kusza, konsultant krajowy w dziedzinie anestezjologii i intensywnej terapii, przedstawili swoje wątpliwości oraz potencjalne problemy związane z wprowadzeniem nowej specjalizacji.

Czytaj: Nowa specjalizacja w dziedzinie intensywnej terapii: kontrowersje i nadzieje

W trakcie dyskusji uzgodniono, że nowa specjalizacja będzie dodatkową ofertą edukacyjną dla wielu specjalistów i jej stworzenie nie ma na celu dezorganizowania budowanych od ponad 50 lat struktur oddziałów anestezjologii i intensywnej terapii i jeśli nie okaże się być martwa - tak jak niektóre wcześniej powołane - musi realizować w sposób nieprzerwany minimum 2-letni cykl edukacyjny we wskazanych przez konsultanta krajowego ośrodkach akredytowanych przez MZ, a będących Oddziałami AiIT.

Uznano, że istnieje tylko jedna doktryna i definicja intensywnej terapii i na potrzeby rozporządzenia nie będzie tworzona inna polska definicja, a propozycja edukacyjna ma służyć rozszerzeniu składu terapeutycznego lekarzy w przestrzeni, jaką jest intensywna terapia. W przyszłości będą oni mogli wspólnie być zatrudnieni w jednej komórce i pracować na rzecz tego samego chorego w tym samym oddziale - anestezjologii i intensywnej terapii.

Zgodnie z doktryną ESICM taki sposób postępowania powinien służyć wzrostowi jakości udzielanych świadczeń zdrowotnych na stanowiskach intensywnej terapii przez zespoły wielodyscyplinarne, które połączone są taką samą wiedzą oraz umiejętnościami w zakresie intensywnej terapii.

W czasie spotkania uzgodniono także, że oferta edukacyjna MZ nie dotyczy intensywnych terapii sprofilowanych, które w istocie wypełniają definicję podspecjalizacji - jeśli zachodzi potrzeba tworzenia takich profili, powinny one znaleźć miejsce w programach specjalizacji tych dyscyplin medycyny.

Powyższe stanowiska jednoznacznie poparli i uznali za jedyne rozsądne inicjatorzy zmian w rozporządzeniu o specjalizacjach, a zatem Towarzystwo Internistów Polskich i konsultant krajowy w dziedzinie chorób wewnętrznych.

Uzgodniono także, że program specjalizacji mógłby wyczerpywać program szkolenia proponowany przez ESICM i być zwieńczony egzaminem europejskim w dziedzinie intensywnej terapii. W związku z tym wymagania kadrowe, przestrzenne i sprzętowe także muszą być dostosowane do wymagań ESICM. Ponieważ obecnie będzie to niemożliwe, a okres dochodzenia do omawianych warunków może być bardzo długi, uznano, że nie mogą być one niższe niż proponowane przez Ministerstwo Zdrowia w rozporządzeniu z dnia 20 grudnia 2012 r. o standardach udzielania świadczeń zdrowotnych.

Wszystkie ustalenia zostały zaakceptowane przez strony spotkania.