Spożycie kawy a ryzyko raka prostaty

Kawa posiada wiele biologicznie aktywnych związków, takich jak kofeina i kwasy fenolowe. Mają one właściwości antyoksydacyjne oraz mogą wpływać na metabolizm glukozy i poziom hormonów płciowych. Z powodu tychże właściwości kawa może wpływać na ryzyko rozwoju raka prostaty.

Naukowcy z Harvard School of Public Health, Boston, USA, przeprowadzili prospektywne badanie z udziałem blisko 48 tysięcy mężczyzn, którzy zadeklarowali spożywanie kawy naturalnej i kawy bezkofeinowej. Spośród zakwalifikowanych do badania mężczyzn u 5035 stwierdzono raka prostaty.  

Średnie spożycie kawy wynosiło 1,9 filiżanki dziennie. W grupie mężczyzn, którzy pili więcej niż 6 porcji dziennie, zaobserwowano niższe ryzyko zachorowania na raka prostaty w porównaniu z osobami nie pijącymi kawy (RR = 0.82).

Co więcej, u mężczyzn spożywających ponad 6 filiżanek kawy dziennie ryzyko śmierci z powodu raka prostaty było jeszcze mniejsze i wynosiło RR = 0.4. Odwrotna korelacja między śmiertelnym rakiem prostaty i spożywaniem zarówno kawy naturalnej lub bezkofeinowej była podobna.

Odnotowano również, że konsumpcja kawy nie wpływała na ryzyko rozwoju raka prostaty o niskim stopniu zaawansowania. W grupie mężczyzn spożywających powyżej 6 porcji kawy dziennie odnotowano 425 przypadki raka prostaty na 100 tysięcy osobolat, podczas gdy u mężczyzn nie pijących kawy raka stercza stwierdzono w przypadku 519 osób. Podobnie było w przypadku śmiertelnego raka prostaty (odpowiednio 34 i 79 na 100 tysięcy osobolat).

W jaki sposób kawa może zmniejszać ryzyko zachorowania na raka gruczołu krokowego? Zawiera ona np. kwasy chlorogeniczne, które hamują wchłanianie glukozy w przewodzie pokarmowym i mogą zmniejszać wydzielanie jelitowych hormonów wpływających na wydzielanie insuliny. Insulina zaś może promować rozwój nowotworu poprzez wpływ na receptory insulinowe oraz dla insulinopodobnego czynnika wzrostu (IGF-1) na komórkach raka.

Po drugie, kawa wykazuje również wpływ na zmniejszenie wskaźników zapalenia, które może mieć znaczenie w rozwoju raka prostaty. Ma również silne właściwości antyoksydacyjne, które mogą zmniejszać stan zapalny.

Spożywanie kawy może także wiązać się ze zwiększonym poziomem globulin wiążących hormony płciowe (SHBG) i całkowitym poziomem testosteronu. Wykazano zaś szczególne znaczenie testosteronu w rozwoju raka stercza. Leczenia raka prostaty opiera się m. in. na podawaniu związków blokujących jego działanie.

Autorzy badania konkludują, że zaobserwowana odwrotna zależność między spożyciem kawy a  występowaniem raka gruczołu krokowego może wynikać z oddziaływania czynników nie związanych z kofeiną. Podkreślają jednak, że jest zbyt wcześnie, aby zalecać mężczyznom regularne picie kawy w celu zmniejszenia ryzyka raka prostaty.

Oprac.: dr n. med. Maciej Chałubiński

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/21586702
J Natl Cancer Inst. 2011 Jun 8;103(11):876-84.
Coffee consumption and prostate cancer risk and progression in the Health Professionals Follow-up Study.

CZYTAJ TAKŻE

comments powered by Disqus

BĄDŹ NA BIEŻĄCO Z MEDYCYNĄ!

Newsletter

Najważniejsze informacje portalu rynekzdrowia.pl prosto na Twój e-mail

Rynekzdrowia.pl: polub nas na Facebooku

Rynekzdrowia.pl: dołącz do nas na Google+

Obserwuj Rynek Zdrowia na Twitterze

RSS - wiadomości na czytnikach i w aplikacjach mobilnych

POLECAMY W PORTALACH