Sól jest wszędzie - zdrowo nie będzie Każde dobowe zwiększenie spożycia soli o gram ponad 5 g to wzrost ryzyka zachorowania na raka żołądka o 8 proc. Fot. archiwum

Co roku z powodu skutków nadmiernego spożycia soli umiera kilkadziesiąt tysięcy Polaków. Statystyczny Polak spożywa od 10 do 15 g soli dziennie. Nie powinien spożywać więcej niż 5 gramów (to płaska łyżeczka od herbaty).

Badania naukowe pokazały, że zwiększenie u dzieci i młodzieży spożycia dziennego o 1 g powoduje wzrost otyłości o 28 proc. Podobną zależność zaobserwowano w przypadku nadciśnienia, i to zarówno u dorosłych, jak i u dzieci. Każde dobowe zwiększenie spożycia soli o gram ponad 5 g to wzrost ryzyka zachorowania na raka żołądka o 8 proc.

Do tego często nie mamy pojęcia, ile jej spożywamy. Sól znajduje się praktycznie we wszystkim, co jemy - tłumaczy w Rzeczpospolitej dr Mirosław Jarosz, dyrektor Instytutu Żywności i Żywienia w Warszawie.

Producenci często nie informują ilości soli, bo wciąż nie mają takiego obowiązku. Czasami podają ilość sodu. Na szczęście zgodnie z nowymi przepisami od 13 grudnia 2016 r. podawanie zawartości soli w produktach spożywczych na ich opakowaniach będzie obowiązkowe we wszystkich krajach Unii Europejskiej.

Od 15 do 22 marca obchodzimy Światowy Tydzień Walki z Nadmiernym Spożyciem Soli.

Czytaj: www.rp.pl

comments powered by Disqus

BĄDŹ NA BIEŻĄCO Z MEDYCYNĄ!

Newsletter

Najważniejsze informacje portalu rynekzdrowia.pl prosto na Twój e-mail

Rynekzdrowia.pl: polub nas na Facebooku

Rynekzdrowia.pl: dołącz do nas na Google+

Obserwuj Rynek Zdrowia na Twitterze

RSS - wiadomości na czytnikach i w aplikacjach mobilnych

POLECAMY W PORTALACH