Śląskie: będą uczyć układania zdrowego menu w szkołach i przedszkolach

Układania zdrowych i energetycznych jadłospisów będzie uczyć się personel żłobków, przedszkoli i szkół województwa śląskiego w ramach programu "Żywienie na wagę zdrowia", zainaugurowanego we wtorek (6 marca) przez Wojewódzką Stację Sanitarno-Epidemiologiczną.

Inauguracja programu edukacyjnego "Żywienie na wagę zdrowia" jest - jak poinformowała Wojewódzka Stacja Sanitarno-Epidemiologiczna w Katowicach - konsekwencją analizy wyników kontroli, przeprowadzonych w 500 placówkach oświatowych w latach 2007-2011. Okazało się, że w co drugiej skontrolowanej szkole dzieci są źle odżywiane. Nieprawidłowości w żywieniu stwierdzono także w 33 proc. żłobków i 40 proc. przedszkoli.

Główne grzechy szkolnych stołówek to: zbyt wiele tłuszczów w posiłkach, a za mało węglowodanów. Inspektorzy wskazali również na niedobory wapnia, żelaza i witaminy C, co oznacza, że w diecie dzieci i młodzieży generalnie brakuje owoców i warzyw, przetworów mlecznych oraz naturalnych nieprzetworzonych produktów, takich jak np. kasza.

- W szczególności jest za mało mleka, serów i ryb - mówiła we wtorek (6 marca) rzeczniczka Wojewódzkiej Stacji Sanitarno-Epidemiologicznej Beata Kempa.

Program "Żywienie na wagę zdrowia" skierowany jest do osób odpowiedzialnych za żywienie dzieci w żłobkach, przedszkolach i szkołach, a także do rodziców i dzieci. Jego celem jest poprawa jakości żywienia.

We wtorek (6 marca) został zainaugurowany program pilotażowy, w ramach którego w 400 placówkach oświatowych na terenie województwa personel, odpowiedzialny za żywienie dzieci i młodzieży, czyli kucharki, intendentki i dyrektorzy żłobków, przedszkoli i szkół będą zapoznawać się z zasadami racjonalnego żywienia, uczyć układania zdrowych jadłospisów, "aby dostarczały odpowiednią ilość energii i składników pokarmowych".

W trakcie szkoleń zapoznają się także z technikami przyrządzania potraw, dowiedzą się, że lepsze są potrawy gotowane lub pieczone w folii niż smażone oraz, że lepiej podać dzieciom surówki warzywne niż warzywa poddane obróbce termicznej. Dowiedzą się także, jak należy planować menu z wyprzedzeniem.

Szkolenia personelu poprowadzą koordynatorzy-inspektorzy sanitarni zajmujący się kwestiami żywienia, wspomagać ich będą wykładowcy z Zakładu Żywienia Śląskiego Uniwersytetu Medycznego.

Jak powiedziała Beata Kempa, pozostałe placówki będą wdrażane do programu etapami. Patronat na programem "Żywienie na wagę zdrowia" objął Rzecznik Praw Dziecka.

comments powered by Disqus

BĄDŹ NA BIEŻĄCO Z MEDYCYNĄ!

Newsletter

Najważniejsze informacje portalu rynekzdrowia.pl prosto na Twój e-mail

Rynekzdrowia.pl: polub nas na Facebooku

Rynekzdrowia.pl: dołącz do nas na Google+

Obserwuj Rynek Zdrowia na Twitterze

RSS - wiadomości na czytnikach i w aplikacjach mobilnych

POLECAMY W PORTALACH