Śląskie: SUM organizuje warsztaty kulinarno-edukacyjne dla dzieci Eksperci chcą przekazać dzieciom wiedzę na temat zasad prawidłowego żywienia Fot. Archiwum (zdjęcie ilustracyjne)

Śląski Uniwersytet Medyczny organizuje na Wydziale Zdrowia Publicznego warsztaty kulinarno-edukacyjne dla uczniów II klas szkół podstawowych. Eksperci chcą w ten sposób przekazać dzieciom wiedzę na temat zasad prawidłowego żywienia.

Mali uczestnicy warsztatów będą mieli okazję sprawdzić swoją wrażliwość na smaki i zapachy w profesjonalnej pracowni sensorycznej, która na co dzień służy studentom SUM. Poprzez gier i zabaw dydaktycznych zapoznają się m.in. z piramidą zdrowego żywienia, rolą aktywności fizycznej w dbałości o zdrowie oraz z produktami zalecanymi i przeciwwskazanymi w racjonalnym żywieniu - informuje silesion.pl

Uczniowie nauczą się rozpoznawać warzywa, poznają smak i zapach ziół, dowiedzą się również jakimi produktami spożywczymi można zastąpić sól i cukier. W czasie zajęć będą mogli wykazać się umiejętnościami i kreatywnością przy przygotowywaniu zdrowych potraw.

Nad przebiegiem zajęć czuwać będą specjaliści z zakresu dietetyki Wydziału Zdrowia Publicznego Śląskiego Uniwersytetu Medycznego.

Zaplanowany na dwa lata projekt obejmie 280 uczniów z sześciu szkół podstawowych z Siemianowic Śląskich - partnera przedsięwzięcia. Jego realizacja jest możliwa dzięki dofinansowaniu z Narodowego Centrum Badań i Rozwoju.

Więcej: silesion.pl

Podobał się artykuł? Podziel się!
comments powered by Disqus

BĄDŹ NA BIEŻĄCO Z MEDYCYNĄ!

Newsletter

Najważniejsze informacje portalu rynekzdrowia.pl prosto na Twój e-mail

Rynekzdrowia.pl: polub nas na Facebooku

Rynekzdrowia.pl: dołącz do nas na Google+

Obserwuj Rynek Zdrowia na Twitterze

RSS - wiadomości na czytnikach i w aplikacjach mobilnych

POLECAMY W PORTALACH