Od grudnia ub.r. trwa wycofywanie z rynku przetworów mięsnych i smalcu skażonych dioksynami zawartymi w wieprzowinie sprowadzonej z Irlandii.

Do sklepów i hurtowni w 12 województwach trafiły m.in. skażone pasztety.

- Kolejne produkty mogą być wykrywane, ponieważ część z nich ma bardzo długie terminy przydatności i wciąż może leżeć w magazynach sklepów - mówi Jan Sławomirski, wojewódzki lekarz weterynarii w Lublinie.

Służby sanitarne przypominają jednocześnie, że dioksyny są trujące po spożyciu bardzo dużej ilości zanieczyszczonego mięsa. To praktycznie nie stwarza zagrożenia dla konsumentów.

comments powered by Disqus

BĄDŹ NA BIEŻĄCO Z MEDYCYNĄ!

Newsletter

Najważniejsze informacje portalu rynekzdrowia.pl prosto na Twój e-mail

Rynekzdrowia.pl: polub nas na Facebooku

Rynekzdrowia.pl: dołącz do nas na Google+

Obserwuj Rynek Zdrowia na Twitterze

RSS - wiadomości na czytnikach i w aplikacjach mobilnych

POLECAMY W PORTALACH