Od grudnia ub.r. trwa wycofywanie z rynku przetworów mięsnych i smalcu skażonych dioksynami zawartymi w wieprzowinie sprowadzonej z Irlandii.

Do sklepów i hurtowni w 12 województwach trafiły m.in. skażone pasztety.

- Kolejne produkty mogą być wykrywane, ponieważ część z nich ma bardzo długie terminy przydatności i wciąż może leżeć w magazynach sklepów - mówi Jan Sławomirski, wojewódzki lekarz weterynarii w Lublinie.

Służby sanitarne przypominają jednocześnie, że dioksyny są trujące po spożyciu bardzo dużej ilości zanieczyszczonego mięsa. To praktycznie nie stwarza zagrożenia dla konsumentów.

Podobał się artykuł? Podziel się!
comments powered by Disqus

BĄDŹ NA BIEŻĄCO Z MEDYCYNĄ!

Newsletter

Najważniejsze informacje portalu rynekzdrowia.pl prosto na Twój e-mail

Rynekzdrowia.pl: polub nas na Facebooku

Rynekzdrowia.pl: dołącz do nas na Google+

Obserwuj Rynek Zdrowia na Twitterze

RSS - wiadomości na czytnikach i w aplikacjach mobilnych

POLECAMY W PORTALACH