Strażacy z Sieradza poruszeni losem Agaty Mróz, postanowili pomagać chorym na białaczkę. Już niebawem sieradzanie będą mogli oddać próbkę krwi i trafić do Krajowego Banku Dawców Szpiku.

Ryszardem Chrzanowskim, prezesem sieradzkiego Klubu Honorowych Dawców Krwi Strażaków, historia choroby siatkarki Agaty Mróz prawdziwie wstrząsnęła.

- Wzruszył mnie los tej młodej kobiety. Nie tyle znakomitej sportsmenki, co po prostu kobiety i matki. Z tego właśnie zrodził się pomysł tej akcji. No i z faktu, że dawców szpiku brakuje.

Strażacy z grodu nad Wartą rozpoczęli starania, by i sieradzanie mogli zasilić szeregi dawców. Pozytywnie na ich prośby odpowiedziało Dolnośląskie Centrum Transplantacji Komórkowych, które już przysłało do Sieradza ankiety i probówki, niezbędne do rejestracji w Krajowym Banku Dawców Szpiku.

Akcja została zaplanowana na niedzielę 19 października. Chętni mogą pojawić się w punkcie krwiodawstwa, który znajduje się w sieradzkim szpitalu im. Kardynała Wyszyńskiego.

Próbki krwi będę pobierane od godz. 14 do 16. Zostaną potem zbadane, by określić, komu w razie potrzeby można podarować szpik dawcy.

Wyniki znajdą się w światowym rejestrze.

- Ujęte w nim osoby są brane pod uwagę przy wyszukiwaniu niespokrewnionych dawców szpiku dla pacjentów nie tylko z Polski, ale i całego świata - informuje Dorota Dera-Joachimiak, koordynator Krajowego Banku Dawców Szpiku.

- Jeżeli okaże się, że ktoś potrzebuje szpiku takiego jak ma dawca, dopiero wtedy zostanie od niego pobrany - wyjaśnia Dorota Dera-Joachimiak.

Zainteresowani udziałem w akcji mogą zgłaszać się telefonicznie po szczegółowe informacje do Ryszarda Chrzanowskiego pod numerem 505 151-018.

Podobał się artykuł? Podziel się!
comments powered by Disqus

BĄDŹ NA BIEŻĄCO Z MEDYCYNĄ!

Newsletter

Najważniejsze informacje portalu rynekzdrowia.pl prosto na Twój e-mail

Rynekzdrowia.pl: polub nas na Facebooku

Rynekzdrowia.pl: dołącz do nas na Google+

Obserwuj Rynek Zdrowia na Twitterze

RSS - wiadomości na czytnikach i w aplikacjach mobilnych

POLECAMY W PORTALACH