Rusza ogólnopolskie badanie leczenia żywieniowego w szpitalach Cześć diet, przy ciężkim stanie pacjenta, może być podwana w ramach leczenia żywieniowego z pominięciem drogo doustnej. Fot. PTWP

19 marca w około 200 szpitalach, rusza badanie „Ocena terapii żywieniowej w polskich szpitalach”. Jego celem jest sprawdzenie, jak wygląda realizacja leczenia żywieniowego w polskich placówkach medycznych oraz jakimi metodami pacjenci są leczeni.

W ramach badania lekarze wypełnią ankiety dotyczące m.in. stosowanych metod oraz stanu pacjentów.

Leczenie żywieniowe to postępowanie lekarskie obejmujące ocenę stanu odżywienia, ocenę zapotrzebowania na substancje odżywcze zlecanie i podawanie odpowiednich dawek energii, białka, elektrolitów, witamin, pierwiastków śladowych i wody w postaci produktów spożywczych, płynnych diet doustnych, diet podawanych z pominięciem jamy ustnej.

Żywienie jest integralną częścią terapii, prowadzonej w celu poprawy lub utrzymania stanu odżywienia, prawidłowego rozwoju, poprawy rokowania i przyspieszenia wyleczenia lub w celu umożliwienia stosowania innych metod leczenia. W Polsce u co trzeciego pacjenta występuje niedożywienie niezależnie od oddziału, do którego został przyjęty.

Według danych Polskiego Towarzystwa Żywienia Pozajelitowego, Dojelitowego i Metabolizmu około 11 proc. pacjentów rozwija objawy niedożywienia w trakcie pobytu szpitalnego.

- W Polsce istnieją możliwości leczenia żywieniowego pacjentów na najwyższym poziomie na świecie. Niestety, nie w pełni je realizujemy, ponieważ brakuje rozwiązań systemowych - mówił dr Jacek Sobocki, kierownik Kliniki Chirurgii Ogólnej i Żywienia Klinicznego Warszawskiego Uniwersytetu Medycznego, podczas sesji "Leczenie żywieniowe - kiedy w pełni zaczniemy wykorzystywać jego potencjał" odbywającej się w trakcie III Health Challenges Congress (HCC) 8-10 marca 2018.

Dodał, że jeśli nie będzie specjalizacji z żywienia klinicznego, a specjalista ds. żywienia klinicznego, nie będzie miał do pomocy dietetyków, niewiele się w tej kwestii zmieni.

Wyjaśnił też, że najważniejszy problem polega na wdrożeniu systemowego rozwiązania i wykształcenia zespołów żywieniowych, które w sposób profesjonalny, a nie tylko dorywczy, zajmą się leczeniem żywieniowym chorych.

- Widzę, poważny problem dotyczący braku rozpoznania niedożywienia czy dużego ryzyka niedożywienia naszych pacjentów lub zbyt późnego rozpoznania lub braku wdrożenia odpowiedniego leczenia żywieniowego - podkreśla prof. dr hab. n. med. Stanisław Kłęk, prezes Polskiego Towarzystwa Żywienia Pozajelitowego, Dojelitowego i Metabolizmu.

CZYTAJ TAKŻE

comments powered by Disqus

BĄDŹ NA BIEŻĄCO Z MEDYCYNĄ!

Newsletter

Najważniejsze informacje portalu rynekzdrowia.pl prosto na Twój e-mail

Rynekzdrowia.pl: polub nas na Facebooku

Rynekzdrowia.pl: dołącz do nas na Google+

Obserwuj Rynek Zdrowia na Twitterze

RSS - wiadomości na czytnikach i w aplikacjach mobilnych

POLECAMY W PORTALACH