Rozdają oświadczenia woli i promują transplantacje

Ok. 35 tys. oświadczeń woli dawców narządów rozdano w realizowanym od trzech lat programie "Tak dla transplantacji" - poinformowała PAP w poniedziałek (4 sierpnia) Alicja Chachaj z Fundacji Śląskiego Centrum Chorób Serca w Zabrzu.

Głównym zadaniem ogólnopolskiego programu Fundacji Śląskiego Centrum Chorób Serca jest popularyzacja idei transplantacji oraz wspieranie osób czekających na zabieg.

"Tak dla transplantacji" promuje ideę przeszczepów w całym kraju poprzez rozmaite imprezy, w tym sportowe - m.in. Bieg Integracyjny "Podziel się Życiem", który odbył się w nadmorskim Jarosławiu. Udział w nim wzięły osoby po przeszczepach m.in. serca i nerek.

- Takie imprezy zwiększają świadomość społeczeństwa. Ludzie mogą zobaczyć, że osoby po przeszczepach wracają do zdrowia, uprawiają sport, chodzą do szkoły - powiedziała PAP Chachaj.

Tegoroczny bieg był dedykowany 9-letniej Wiktorii i 12-letniemu Kacprowi, pacjentom Śląskiego Centrum Chorób Serca w Zabrzu. Oboje są już po przeszczepie.

W ciągu trzech lat realizacji programu rozdano ok. 35 tys. oświadczeń. Programem w szczególności zainteresowani są sportowcy, nauczyciele, studenci.

Drodzy Użytkownicy!