
Blisko 10 tys. Polaków wymaga natychmiastowej interwencji medycznej z powodu otyłości. Tych, u których problem jest największy, nie widać na ulicach, ponieważ nie są w stanie wyjść z domu - alarmują specjaliści.
Aż 72 proc. mężczyzn i 60 proc. kobiet w Polsce ma nadwagę. Przyczynia się do tego m. in. moda na fast foody, słodkie napoje i zwyczaj jedzenia wszędzie, nawet w kinie. Do tego dochodzi brak wiedzy na temat kaloryczności potraw - nie tylko tych fastfoodowych, ale także np. owoców. Ponadto Polacy spożywają zbyt duże porcje podczas posiłków - informuje Gazeta Wyborcza.
Według WHO, nawet 70 proc. chorób ma źródło w złym odżywianiu. Zapotrzebowanie na poszczególne składniki zmienia się wraz z wiekiem, dlatego skład diety powinien być dostosowany do płci, wieku i poziomu aktywności fizycznej. Istnieją nawet opracowane przez specjalistów polskie normy żywieniowe dedykowane osobom w przedziałach wiekowych: 19-30, 31-50, 51-65, 66-75 oraz powyżej 75 lat.
Z badania przeprowadzonego przez CBOS dotyczącego zachowań i nawyków żywieniowych Polaków wynika, że zdecydowana większość - we własnej ocenie - odżywia się zdrowo (69 proc.) lub nawet bardzo zdrowo (7 proc.). Tymczasem co piąty Polak nie spożywa rano śniadania, a co czwarty nie ma czasu na zjedzenie trzech posiłków dziennie.
Jak wskazywał portalowi rynekzdrowia.pl prof. Mirosław Jarosz, dyrektor Instytutu Żywności i Żywienia w Warszawie, przeważająca część Polaków wybiera zbyt kaloryczne produkty spożywcze, obfitujące w tłuszcz i cukry proste, które generują nadmiar energii w stosunku do zapotrzebowania.
- Głównymi składnikami naszych posiłków jest: białe pieczywo, masło, ziemniaki i mięso - głównie kurczaki i wieprzowina. Spożywamy zbyt wiele tłuszczów, szczególnie pochodzenia zwierzęcego, oraz cukru. Wciąż za to zbyt rzadko sięgamy po mleko i produkty mleczne oraz warzywa i ryby - mówił nam profesor.
Podobał się artykuł? Podziel się!
comments powered by Disqus
Według WHO, nawet 70 proc. chorób ma źródło w złym odżywianiu. Zapotrzebowanie na poszczególne składniki zmienia się wraz z wiekiem, dlatego skład diety powinien być dostosowany do płci, wieku i poziomu aktywności fizycznej. Istnieją nawet opracowane przez specjalistów polskie normy żywieniowe dedykowane osobom w przedziałach wiekowych: 19-30, 31-50, 51-65, 66-75 oraz powyżej 75 lat.
Z badania przeprowadzonego przez CBOS dotyczącego zachowań i nawyków żywieniowych Polaków wynika, że zdecydowana większość - we własnej ocenie - odżywia się zdrowo (69 proc.) lub nawet bardzo zdrowo (7 proc.). Tymczasem co piąty Polak nie spożywa rano śniadania, a co czwarty nie ma czasu na zjedzenie trzech posiłków dziennie.
Jak wskazywał portalowi rynekzdrowia.pl prof. Mirosław Jarosz, dyrektor Instytutu Żywności i Żywienia w Warszawie, przeważająca część Polaków wybiera zbyt kaloryczne produkty spożywcze, obfitujące w tłuszcz i cukry proste, które generują nadmiar energii w stosunku do zapotrzebowania.
- Głównymi składnikami naszych posiłków jest: białe pieczywo, masło, ziemniaki i mięso - głównie kurczaki i wieprzowina. Spożywamy zbyt wiele tłuszczów, szczególnie pochodzenia zwierzęcego, oraz cukru. Wciąż za to zbyt rzadko sięgamy po mleko i produkty mleczne oraz warzywa i ryby - mówił nam profesor.

- SB21:46 MZ: projekt obwieszczenia do konsultacji
- SB21:28 Białystok: 10 tys. mieszkańców przejdzie kompleksowe badania
- SB20:30 Wisła: lekarze rodzinni ostro krytykują ruchy antyszczepionkowe
- SB19:11 Łódź: szpital dawał pacjentowi 500 zł, sąd przyznał mu 300 tys. zł
- SB18:23 Neonatolodzy apelują do MZ: wcześniaki potrzebują lepszej opieki
- SB17:14 GIF wycofał z obrotu lek na biegunkę
- SB16:51 Projekt w sprawie wsparcia osób niepełnosprawnych to koszt ok. 600 mln zł
- SB15:38 Śląski Uniwersytet Medyczny: jest boisko, będzie mecz otwarcia
- 1 Łódź: protest pielęgniarek sparaliżuje pracę szpitala?
- 2 Spór o szczepienia jest coraz gorętszy. Szykuje się zmiana prawa? Na razie będzie sprawa o hejt...
- 3 Sztokholm: królowa Sylwia nagrodziła studentki pielęgniarstwa, w tym Polkę
- 4 Są przetargi, trudno o wykonawców. Skąd te kłopoty na rynku szpitalnych inwestycji?
- 5 Prof. Gąsior: niewydolność serca to znacznie więcej niż problem medyczny
- 6 Prof. Chazan nowym konsultantem w dziedzinie ginekologii i położnictwa w województwie...
- 7 Terlecki: nie będzie dodatkowego posiedzenia Sejmu ws. opiekunów osób niepełnosprawnych
- 8 Hartwich: to co zaproponował premier to nie są żadne propozycje
Newsletter
Rynekzdrowia.pl: polub nas na Facebooku
Rynekzdrowia.pl: dołącz do nas na Google+
Obserwuj Rynek Zdrowia na Twitterze
Follow @rynekzdrowiaRSS - wiadomości na czytnikach i w aplikacjach mobilnych