Raport: włoska żywność najbezpieczniejsza na świecie

Żywność we Włoszech uchodzi za najbezpieczniejszą na świecie - to wnioski z raportu przedstawionego w Ministerstwie Zdrowia w Rzymie. Skrupulatne kontrole - w ub.r. było ich 800 tysięcy - są reakcją na wysokie ryzyko importu taniej, groźnej dla zdrowia żywności.

Podczas kontroli przeprowadzonych przez różne włoskie służby, między innymi przez specjalny oddział karabinierów ds. fałszowania żywności, stwierdzono nieprawidłowości w 9,5 proc. barów, restauracji oraz zakładów produkcyjnych i placówek handlowych.

- Zebrane dane wskazują, że jesteśmy najlepsi na świecie w dziedzinie bezpieczeństwa żywności - podkreślił w czwartek (18 lipca) w Ministerstwie Zdrowia w Rzymie dowódca komórki karabinierów NAS, Cosimo Piccinno.

Przedmiotem inspekcji był stan higieniczny na wszystkich etapach produkcji i sprzedaży, ale także np. zawartość szkodliwych substancji chemicznych czy antybiotyków w żywności.

Przy okazji zauważono, że we Włoszech liczba takich kontroli jest dwa razy wyższa od wymaganej w UE. Im jest ich więcej, tym bardziej spada liczba przypadków oszustw i innych przestępstw w produkcji żywności oraz w handlu.

Analizując przedstawione dane włoski związek rolników Coldiretti zwrócił uwagę, że we Włoszech największym problemem jest wciąż zagrożenie związane z napływem taniej żywności z zagranicy, przede wszystkim z krajów spoza UE. Wśród nich znajdują się Chiny, Indie i Turcja.

CZYTAJ TAKŻE

comments powered by Disqus

BĄDŹ NA BIEŻĄCO Z MEDYCYNĄ!

Newsletter

Najważniejsze informacje portalu rynekzdrowia.pl prosto na Twój e-mail

Rynekzdrowia.pl: polub nas na Facebooku

Rynekzdrowia.pl: dołącz do nas na Google+

Obserwuj Rynek Zdrowia na Twitterze

RSS - wiadomości na czytnikach i w aplikacjach mobilnych

POLECAMY W PORTALACH