Rak to nie wyrok. O czym pamiętać, by w porę się ratować? Do najważniejszych czynników ryzyka raka płuc należy palenie papierosów. Fot. mat. prasowe

Rak płuca, rak jelita grubego, rak żołądka, rak piersi. Te cztery najgroźniejsze nowotwory powodują zgony ponad 40 tys. Polaków. Działają podstępnie, szybko, bez wyraźnych objawów. Łączy je to, że czas reakcji może uratować życie - przypominają specjaliści przed Międzynarodowym Dniem Walki z Rakiem (4 lutego).

Rak płuca
W naszym kraju co roku zapada na niego ok. 21 tys. osób, w tym 15 tys. mężczyzn i 6 tys. kobiet. Coroczna liczba zgonów to chorych na raka płuca to 21 tysięcy. Do najważniejszych czynników ryzyka należy palenie papierosów, wdychanie zanieczyszczonego powietrza, predyspozycje genetyczne - przypomina w informacji prasowej Klinika Demeter w Warszawie.

- Początkowe objawy są niezauważalne, dlatego pacjenci późno zgłaszają się do lekarza, najczęściej już z bardzo zaawansowanym procesem chorobowym, co skutkuje bardzo niskim stopniem przeżywalności - udaje się uratować jedynie 10 proc do 15 proc. ogółu chorych - mówi dr Ewa Czernicka-Cierpisz, internista, pulmonolog w Klinice Demeter.

Wyjaśnia: - Rak płuca w pierwszym okresie rozwoju nie daje objawów. Rozwija się w miąższu płucnym, który nie ma zakończeń nerwowych. Ból pojawia się dopiero w momencie ucisku na żebra lub inne unerwione okolice.

Głównym sygnałem ostrzegawczym jest kaszel, a ten jest często lekceważony. Krwioplucie, bóle w klatce piersiowej, duszność, chudnięcie, osłabienie, stany podgorączkowe, pojawiają się dopiero w momencie zaawansowanej choroby.

Podstawą profilaktyki jest zaprzestanie palenia. Dodatkowo lekarze zalecają wykonywanie regularnych badań kontrolnych – co 2 lata badania RTG klatki piersiowej. Dzięki temu można wcześnie wykryć zmiany nowotworowe, co zwiększa szansę na wyleczenie.

Rak jelita grubego
Doprowadza w kraju do 9,7 tys. zgonów rocznie. Czasami nie ujawnia się nawet przez 10 lat. Niepokój powinny wzbudzić dokuczliwe zaparcia, zmiana rytmu wypróżnień (które nie wiążą się ze zmianą diety lub trybu życia), utrzymujące się przez długi czas biegunki, anemia, bóle brzucha, nudności, ślady krwi. Każdy z objawów powinien skłonić do wizyty u lekarza.

Szczególną ostrożność powinny zachować osoby, których krewni chorowali na nowotwory, mają nadwagę, źle się odżywiają, nadużywają kawy i alkoholu.

- Po ukończeniu 50 rok życia każdy powinien poddać się kolonoskopii. Tylko w ten sposób można wykryć zmiany przedrakowe. Niestety niewiele osób tak robi, w rezultacie większość zgłasza się do lekarza, gdy rak zdążył już poczynić duże szkody w organizmie - mówi dr Ewa Czernicka-Cierpisz.

Rak jelita grubego częściej występuje u osób otyłych. - By zmniejszyć ryzyko zachorowania należy pilnować właściwej wagi. Ważna jest także codzienna aktywność fizyczna, dieta bogata w świeże warzywa i owoce, pełnoziarniste produkty zbożowe, a uboga w czerwone mięso i tłuszcze zwierzęce oraz produkty wysokoprzetworzone - zaznacza Katarzyna Uścińska, dietetyk w Klinice Demeter.

comments powered by Disqus

BĄDŹ NA BIEŻĄCO Z MEDYCYNĄ!

Newsletter

Najważniejsze informacje portalu rynekzdrowia.pl prosto na Twój e-mail

Rynekzdrowia.pl: polub nas na Facebooku

Rynekzdrowia.pl: dołącz do nas na Google+

Obserwuj Rynek Zdrowia na Twitterze

RSS - wiadomości na czytnikach i w aplikacjach mobilnych

POLECAMY W PORTALACH