RPP do GIS ws. kontroli jakości żywienia w szpitalach Obiekcje pacjentów budzą przede wszystkim zbyt małe porcje, zimne posiłki, brak urozmaiconego menu Fot. Archiwum RZ

Rzecznik Praw Pacjenta Krystyna Kozłowska zwróciła się do Głównego Inspektora Sanitarnego o zlecenie podległym jednostkom sanepidu kontroli posiłków podawanych w szpitalach w całej Polsce.

Zastrzeżenia pacjentów do jakości żywności w szpitalach pojawiają się regularnie w zgłoszeniach kierowanych do Biura RPP. W ostatnim roku było ich blisko 90. Dla porównania: w 2013 r. takie zgłoszenia były sporadyczne - informuje Rzeczpospolita.

Obiekcje pacjentów budzą przede wszystkim zbyt małe porcje, zimne posiłki, brak urozmaiconego menu oraz niedostosowanie diety do choroby pacjenta (np. dieta cukrzycowa, bezglutenowa czy wątrobowa).

Liczba zgłoszeń rośnie wraz z popularnością w serwisach społecznościowych stron, na których publikowane są zdjęcia szpitalnych posiłków. Pacjenci, widząc, że niektóre szpitale żywią lepiej, zaczynają walczyć o podniesienie standardów także tam, gdzie sami się leczą.

GiS informuje, że kontrola jakości posiłków szpitalnych nie leży w jego kompetencjach. Poinformował też o podpisaniu porozumienia z Urzędem Ochrony Konkurencji i Konsumentów. Wspólnie będą sprawdzać, czy np. zgadza się waga podawanych porcji. Chcą także zwiększyć nadzór nad firmami kateringowymi dostarczającymi żywność do szpitali.

Więcej: www.rp.pl

 

CZYTAJ TAKŻE

comments powered by Disqus

BĄDŹ NA BIEŻĄCO Z MEDYCYNĄ!

Newsletter

Najważniejsze informacje portalu rynekzdrowia.pl prosto na Twój e-mail

Rynekzdrowia.pl: polub nas na Facebooku

Rynekzdrowia.pl: dołącz do nas na Google+

Obserwuj Rynek Zdrowia na Twitterze

RSS - wiadomości na czytnikach i w aplikacjach mobilnych

POLECAMY W PORTALACH