Producenci żywności: system GDA ułatwi wybór zdrowych produktów

W styczniu 2010 r. stowarzyszenie producentów żywności będzie promowało system informacji o wartościach odżywczych produktów.

Stowarzyszenie Polska Federacja Producentów Żywności (PFPŻ) przygotowało kampanię edukacyjną na temat oznakowania żywności systemem GDA. Zawiera on informacje o wartościach odżywczych danego produktu.

Wskazane Dzienne Spożycie GDA (Guideline Daily Amounts) to wartości poziomu spożycia poszczególnych składników odżywczych w codziennej diecie, określone przez naukowców dla przeciętnego dorosłego i zdrowego konsumenta. GDA informuje o tym, ile np. cukru, soli czy tłuszczu, czyli składników, które najczęściej sprzyjają otyłości, cukrzycy i nadciśnieniu, jest zawarte w opakowaniu produktu. Oznaczenie ma ułatwić wybór żywności zawierającej  najmniej szkodliwych składników. 

Na polskim rynku można już znaleźć kilkanaście tysięcy produktów z oznaczeniem GDA, m.in. na chipsach, słodyczach lub napojach gazowanych.

Andrzej Gantner, dyrektor PFPŻ, podkreśla, że oznaczenie produktów systemem GDA  należy traktować jako zobowiązanie przemysłu spożywczego do lepszego informowania konsumentów o wartościach żywieniowych produktów. Dyrektor PFPŻ poinformował też, że z przeprowadzonych przez Federację jesienią 2009 r. badań wynika, że 67 proc. ankietowanych konsumentów zna system GDA, a połowa z nich rozumie na czym on polega.

Polska Federacja Producentów Żywności skupia 27 firm (np. Nestle, Danone czy Kraft) i cztery stowarzyszenia. Organizacja reprezentuje wspólne interesy producentów żywności wobec organów rządowych i ustawodawczych.

Podobał się artykuł? Podziel się!
comments powered by Disqus

BĄDŹ NA BIEŻĄCO Z MEDYCYNĄ!

Newsletter

Najważniejsze informacje portalu rynekzdrowia.pl prosto na Twój e-mail

Rynekzdrowia.pl: polub nas na Facebooku

Rynekzdrowia.pl: dołącz do nas na Google+

Obserwuj Rynek Zdrowia na Twitterze

RSS - wiadomości na czytnikach i w aplikacjach mobilnych

POLECAMY W PORTALACH