Poznań: sześć osób zakażonych włośniem trafiło do szpitala

Sześć osób zakażonych włośniem trafiło do szpitala po zjedzeniu surowej kiełbasy z dzika na imprezie integracyjnej - poinformowała w czwartek (15 grudnia) Ewelina Suska, rzecznik Wojewódzkiego Inspektora Sanitarnego w Poznaniu.

Uczestnicy imprezy 22 listopada zjedli surową kiełbasę, domowego wyrobu, z dzika. 13 grudnia sześcioro z nich trafiło do szpitala. Osiem innych osób nie ma na razie objawów zakażenia.

- Pobrano próbki kiełbasy do badania. Z 15 kilogramów zjedzono tylko jeden; pozostałe są u producenta i w domach - powiedziała Ewelina Suska.

Mięso przed spożyciem było badane przez weterynarza, mniej dokładną metoda optyczną. Mięso można badać oglądając jego wycinki pod mikroskopem lub metodą wytrawiania próbek.

- Mięso przebadane tą pierwszą metodą nie powinno być używane w stanie surowym, to drugie badanie jest bardziej dokładne i bezpieczne dla konsumenta - powiedział Andrzej Trybusz Wojewódzki Inspektor Sanitarny w Poznaniu.

Włośnica to zakażenie larwami włośnia, znajdującymi się w mięśniach chorych zwierząt, m.in. świń, dzików, rzadziej nutrii. Po zjedzeniu przez człowieka zakażonego mięsa, larwy przedostają się do żołądka i jelit, potem do naczyń chłonnych i do mięśni.

Ludzie chorują na włośnicę po zjedzeniu surowego lub niedogotowanego zakażonego mięsa lub wędlin wędzonych w zbyt niskiej temperaturze. Choroba najczęściej zaczyna się zaburzeniami w pracy przewodu pokarmowego. Jej objawami mogą być nudności, wymioty, biegunka, a także gorączka, bóle mięśniowe, uczucie rozbicia, bóle głowy, pocenie się, obrzęki wokół oczu i obrzęki twarzy.

Podobał się artykuł? Podziel się!
comments powered by Disqus

BĄDŹ NA BIEŻĄCO Z MEDYCYNĄ!

Newsletter

Najważniejsze informacje portalu rynekzdrowia.pl prosto na Twój e-mail

Rynekzdrowia.pl: polub nas na Facebooku

Rynekzdrowia.pl: dołącz do nas na Google+

Obserwuj Rynek Zdrowia na Twitterze

RSS - wiadomości na czytnikach i w aplikacjach mobilnych

POLECAMY W PORTALACH