Pomorskie: prawie wszystkie szkoły korzystają z programu "Owoce w szkole"

Prawie wszystkie szkoły w województwie pomorskim uczestniczą w unijnym programie "Owoce w szkole". W zimowym semestrze roku szkolnego 2012/2013 z programu korzysta ponad 68 tys. dzieci z 603 szkół. W Polsce program skierowany jest do uczniów klas I-III szkół podstawowych.

Realizowany od 2009 r. program "Owoce w szkole" finansowany jest ze środków pochodzących z budżetu UE (75 proc.) oraz z budżetu krajowego (25 proc.). W sumie w roku szkolnym 2012/13 z budżetu UE do 24 państw trafi na ten cel 90 mln euro, w tym dla Polski 12,3 mln euro. W Pomorskiem w pierwszym semestrze planuje się wydać prawie 2 mln zł. 

Zastępca dyrektora oddziału Agencji Rynku Rolnego w Gdyni, Leszek Golasiński poinformował PAP, że w roku szkolnym 2012/2013 w programie uczestniczą 603 szkoły spośród wszystkich 608 szkół podstawowych z terenu woj. pomorskiego, co stanowi 99 procent. - Jesteśmy niekwestionowanym liderem w kraju jeśli chodzi o odsetek dzieci korzystających z programu - podkreślił. 

ARR w Gdyni szacuje, że w pierwszym semestrze sfinansuje w Pomorskiem ponad 1,6 mln porcji owocowo-warzywnych (o wartości prawie 2 mln zł). Golasiński zwrócił uwagę, że w bieżącym roku szkolnym w porównaniu z poprzednim liczba porcji w semestrze zwiększyła się z 20 do 24 oraz wzrosła stawka za porcję z 1,09 zł na 1,20 zł. 

Każde dziecko uczestniczące w programie otrzymuje jednorazowo porcję zawierającą jeden owoc i jedno warzywo. W ciągu 10 tygodni bieżącego semestru uczniowie otrzymają 24 porcje, tj. przez 6 tygodni otrzymają po dwie porcje a przez 4 tygodnie po trzy porcje. 

Głównym celem unijnego programu jest trwała zmiana nawyków żywieniowych dzieci poprzez zwiększenie udziału owoców i warzyw w ich codziennej diecie oraz propagowanie zdrowego odżywiania. Dzieci dostają świeże owoce (jabłka, gruszki, truskawki), świeże warzywa (marchew, paprykę słodką, rzodkiewki) oraz soki owocowe, warzywne oraz owocowo-warzywne. 

ARR poinformowała wcześniej, że z badań przeprowadzonych w Polsce wynika, że wzrosło spożycie owoców wśród dzieci, jak również znacznie zwiększyła się ich wiedza oraz wiedza ich rodziców na temat korzyści wynikających z jedzenia tych produktów. 

W propozycji reformy Wspólnej Polityki Rolnej w wieloletnim budżecie Unii Europejskiej do 2020 r., Komisja Europejska proponuje zwiększenie środków unijnych dostępnych na program z 90 mln euro do 150 mln euro rocznie.

Podobał się artykuł? Podziel się!
comments powered by Disqus

BĄDŹ NA BIEŻĄCO Z MEDYCYNĄ!

Newsletter

Najważniejsze informacje portalu rynekzdrowia.pl prosto na Twój e-mail

Rynekzdrowia.pl: polub nas na Facebooku

Rynekzdrowia.pl: dołącz do nas na Google+

Obserwuj Rynek Zdrowia na Twitterze

RSS - wiadomości na czytnikach i w aplikacjach mobilnych

POLECAMY W PORTALACH