Polaku, co ty jesz? W jedzeniu żywności typu fast food trzeba zachować umiar.

Przeciętnie co czwarty Polak pytany przez ankieterów biura GFK Polonia przyznaje, że sięga po posiłki typu fast food raz w tygodniu lub częściej, a 22 proc. ankietowanych - kilka razy w miesiącu.

Jak pokazują badania zlecone przez Koalicję na rzecz Zdrowego Serca, a wykonane przez GFK Polonia ponad połowa aktywnych zawodowo Polaków wie, jak ważne w profilaktyce chorób serca jest zdrowe, racjonalne odżywianie, a mimo to aż 40 proc. spośród nich wychodzi z domu bez śniadania, a 31 proc. główny posiłek zjada dopiero wieczorem – informuje portal rynekzdrowia.pl Koalicja na rzecz Zdrowego Serca.

Dla 26 proc. Polaków w ankietowanej grupie jedzenie jest bardzo ważne, a żywność musi być zdrowa i dobrej jakości. Ponad połowa (56 proc.) deklaruje, że jedzenie jest ważne  i  stara się zdrowo odżywiać, choć nie zawsze im to wychodzi.

17 proc. uczestników badania wie, jak ważne jest jedzenie, ale zwykle nie ma czasu ani możliwości dbania o zdrową dietę. Do całkowitej negacji zdrowego żywienia przyznaje się marginalny odsetek ankietowanych (1 proc.).

Ponad połowa respondentów (57 proc.) stara się, aby ich codzienne posiłki były wartościowe i odpowiednio zróżnicowane. Co trzeci uczestnik badania (31 proc.) twierdzi, że w tygodniu nie ma czasu na jedzenie w ciągu dnia, a główny posiłek zjada wieczorem, a 7 proc. ankietowanych żyje w stresie, w związku z czym je szybko i nie dba o jakość spożywanych posiłków.

Przeciętnie co czwarty Polak z ankietowanej grupy (24 proc.) sięga po posiłki typu fast food raz w tygodniu lub częściej, a kolejne 22 proc - kilka razy w miesiącu. Łącznie ta grupa stanowi więc 46 proc. Do jedzenia tego typu posiłków przeciętnie raz w  miesiącu przyznaje się 27 proc. ankietowanych. Taki sam odsetek jada je rzadziej lub w ogóle.

Połowa ankietowanych stara się zachowywać regularne pory posiłków, ale dość często zdarza im się odstępować od tej normy. Dla większości spośród pozostałych uczestników badania regularne jadanie posiłków to norma (40 proc.). Osoby, które z reguły jedzą nieregularnie stanowią 11 proc.

Największy odsetek „białych kołnierzyków” rozpoczyna swój dzień od zjedzenia pełnowartościowych kanapek (44 proc.). Niewiele mniejsza grupa zadowala się wyłącznie kawą lub herbatą (36 proc.). Znacznie mniej popularne jest spożywanie lekkiego śniadania w postaci płatków czy jogurtu (24 proc.). Bez śniadanie wychodzi z domu tylko 4 proc. ankietowanych.

comments powered by Disqus

BĄDŹ NA BIEŻĄCO Z MEDYCYNĄ!

Newsletter

Najważniejsze informacje portalu rynekzdrowia.pl prosto na Twój e-mail

Rynekzdrowia.pl: polub nas na Facebooku

Rynekzdrowia.pl: dołącz do nas na Google+

Obserwuj Rynek Zdrowia na Twitterze

RSS - wiadomości na czytnikach i w aplikacjach mobilnych

POLECAMY W PORTALACH