Co trzeci pacjent wychodzi ze szpitala zagłodzony i to nie dlatego, że posiłki są podłej jakości. W chorobie jedzenie trzeba traktować jak lekarstwo, mało kto ma tego świadomość - przyznają lekarze Gazecie Wyborczej.
Tylko nieliczne lecznice mają własne kuchnie, większość obsługują firmy cateringowe. W Krakowie rynek podzieliły między siebie praktycznie dwie: Catermed i Aspen-Res.
– Staramy się, aby posiłki były najlepsze, jak to tylko możliwe. Problem w tym, że każdy szpital na jedzenie pacjentów przeznacza różne kwoty. W jednym musimy wyżywić chorego za 11 zł dziennie, w innym za 15 zł. Stąd różnice – mówi Beata Zych, dyrektorka Catermedu. – Rozrzut jest ogromny: od 12 do nawet 25 zł dziennie za pacjenta - potwierdza Joanna Arska z Aspen-Res.
Pacjenci narzekają jednak, że jedzenie jest niesmaczne.
– Szpitalne jedzenie musi być inne niż w stołówce czy domu. Są to zwykle dania dietetyczne - choć pełnowartościowe, lekkostrawne, uboższe w przyprawy. Jedna z klinik Szpitala Uniwersyteckiego w ogóle zażyczyła sobie posiłków bez soli. Nie dodajemy jej do niczego. Potrawy są bardzo zdrowe, jest tylko jeden problem: chorzy nie chcą ich tknąć - uważa Arska.
Firmy cateringowe zgodnie twierdzą, że ze szpitali wraca mnóstwo niezjedzonych posiłków. Te zwroty to najlepsze potwierdzenie faktu, że chorzy nie jedzą tyle, ile powinni. A przecież jedzeniem też można leczyć. Leczenie żywieniowe w warunkach szpitalnych najczęściej prowadzą chirurdzy i anestezjolodzy. Mają największe doświadczenie w tego rodzaju terapii. Stosuje się ją wtedy, gdy nie wystarcza kuchenna dieta lub chory jest nieprzytomny albo ma trudności z połykaniem.
Żywienie sztuczne jest też konieczne u pacjentów po resekcjach jelit. Pacjenci z zachowaną czynnością przewodu pokarmowego są karmieni sztucznie za pomocą odpowiednio zbilansowanych preparatów przemysłowych podawanych drogą dojelitową przy użyciu sondy (zgłębnika) umieszczonego w żołądku lub jelicie.
– Leczenie pozajelitowe i dojelitowe stosujemy przed zabiegiem operacyjnym u chorych, którzy mają cechy wyniszczenia lub niedożywienia, u chorych ze zdiagnozowanym niedożywieniem szpitalnym wykrytym w czasie pobytu w szpitalu. Również u chorych po zabiegach operacyjnych wymagających profilaktycznego włączenia żywienia dojelitowego lub dożylnego - to wtedy, gdy chory będzie głodował 7-10 dni albo wtedy, kiedy chory jest po poważnym zabiegu operacyjnym i z tego powodu przewidujemy duży katabolizm i zaburzenia przechodzenia pokarmu – wylicza Rynkowi Zdrowia możliwe wskazania dr Jan Kalaciński, ordynator oddziału chirurgii ogólnej w Szpitalu Powiatowym w Oświęcimiu.

- 11:16 Prof. Andrzej Ciszewski: po grypie aż 6-krotnie większe ryzyko zawału serca
- 10:48 Szydło: apeluję do protestujących w Sejmie o zaufanie i powrót do domów
- 10:08 Prof. Dudek: dzisiaj kardiologia nie koncentruje się już tylko na tętnicach wieńcowych
- 09:13 Konferencja NTEC: prof. Wranicz o pozasercowych urządzeniach defibrylujących
- 08:15 Rządowy program Dostępność plus to m.in. doposażenie placówek i zmiana procedur
- 07:54 Zamiast mnożyć programy, twórzmy system opieki nad osobami starszymi
- PT22:06 Opiekunowie osób niepełnosprawnych poprosili o spotkanie z prezydentem
- PT21:37 Prezydium NRL o limitach przyjęć na kierunek lekarski i opiece okołoporodowej
- 1 Łódź: protest pielęgniarek sparaliżuje pracę szpitala?
- 2 Debata o zdrowiu: jest rada programowa, znamy miasta i tematy kolejnych spotkań
- 3 Minister Szumowski o zmianach w ratownictwie: ratowanie życia "na cito" to zadanie państwa
- 4 Spór o szczepienia jest coraz gorętszy. Szykuje się zmiana prawa? Na razie będzie sprawa o hejt...
- 5 Sztokholm: królowa Sylwia nagrodziła studentki pielęgniarstwa, w tym Polkę
- 6 Są przetargi, trudno o wykonawców. Skąd te kłopoty na rynku szpitalnych inwestycji?
- 7 Prof. Gąsior: niewydolność serca to znacznie więcej niż problem medyczny
- 8 Prof. Chazan nowym konsultantem w dziedzinie ginekologii i położnictwa w województwie...
Newsletter
Rynekzdrowia.pl: polub nas na Facebooku
Rynekzdrowia.pl: dołącz do nas na Google+
Obserwuj Rynek Zdrowia na Twitterze
Follow @rynekzdrowiaRSS - wiadomości na czytnikach i w aplikacjach mobilnych