GIS/Rynek Zdrowia | 06-09-2019 20:45

Ostrzeżenie GIS: producent marynowanych pieczarek nie informuje o substancji alergennej

W piątek (6 września) Główny Inspektor Sanitarny wydał ostrzeżenie w związku z wykryciem substancji alergennej - dwutlenku siarki - w produkcie pn. "Pieczarki marynowane całe KRISTER".

W produkcie zbadanym przez Państwową Inspekcję Sanitarną stwierdzono zawartość ogólnego dwutlenku siarki (E 220) na poziomie 62,6 ± 4,3 mg/kg. Na etykiecie produktu nie umieszczono odpowiedniej informacji dotyczącej obecności składnika alergennego - dwutlenku siarki. Spożycie produktu przez osoby z alergią na dwutlenek siarki i siarczyny może wywołać u nich reakcję alergenną.

Chodzi o pieczarki marynowane całe KRISTER, 900 g, których producent jest Gospodarstwo Rolno-Ogrodnicze Zakład Produkcyjny Krister Teresa Krupa, ul. Hallera 26, 33-200 Dąbrowa Tarnowska.

Numer partii: 1; data minimalnej trwałości: 01.2020

Więcej: gis.gov.pl