Olsztyn: zbiorowe zatrucie salmonellą; czy ta bakteria może zabić?

Wojewódzka Stacja Sanitarno-Epidemiologiczna w Olsztynie bada przyczyny masowego zatrucia pokarmowego salmonellą u 87 pacjentów szpitala w Dobrym Mieście i podopiecznych Domu Pomocy Społecznej w Olsztynie. Czy salmonella może zabić? Zdaniem dr. Zdzisława Piesiaka, warmińsko-mazurskiego konsultanta w dz. epidemiologii to zależy od liczby pałeczek jakimi został zakażony pacjent oraz jego ogólnego stanu zdrowia.

Oba miejsca obsługiwała ta sama firma cateringowa. Salmonella była najprawdopodobnie w potrawce z kurczaka. Sanepid wstrzymał produkcję i dystrybucję tej potrawy.

To największe zatrucie w tym rejonie kraju od lat. Posiłki do obu placówek dostarczała firma z okolic Dobrego Miasta. Inspektor sanitarny podjął decyzję o wstrzymaniu przygotowywania posiłków przez tę firmę.

Objawy żołądkowo-jelitowe wystąpiły po zjedzeniu posiłku u 36 podopiecznych Domu Pomocy Społecznej w Olsztynie i 51 pacjentów szpitala w Dobrym Mieście. 

Jeden z pensjonariuszy ośrodka zmarł. Jak mówi Maria Mindrnow, zastępca warmińsko-mazurskiego wojewódzkiego inspektora sanitarnego na razie nie można łączyć tej śmierci z zatruciem pokarmowym. - O przyczynach śmierci może wypowiedzieć się lekarz - podkreśla. Sekcję zwłok zleciła już Prokuratura Rejonowa Olsztyn-Północ, która zajmuje się sprawą zatrucia.

Próbki w sanepidzie

Prokurator przesłuchał też inspektorów sanitarnych oraz świadków w tej sprawie. - Gromadzona jest dokumentacja, która zostanie poddana analizie. Prokurator będzie ustalał, czy ogniska chorobowe były zawinione i czy można było zapobiec zatruciu, czy dochowane były wymogi sanitarne przy produkcji, dowozie i karmieniu podopiecznych i pacjentów - powiedział szef Prokuratury Rejonowej Olsztyn-Północ Jarosław Krzysztoń.

Dyrektor Domu Pomocy Społecznej w Olsztynie Lucyna Kłusowska powiedziała w środę dziennikarzom, że podopieczni placówki nadal jedzą posiłki przygotowane przez tę samą firmę co do tej pory. Jednak obecnie posiłki są przygotowywane przez filię firmy w Lidzbarku Warmińskim. Punkt firmy cateringowej w Dobrym Mieście jest zamknięty.

Dyrektor szpitala w Dobrym Mieście Maria Mielniczek podała, że pierwsze objawy zatrucia pokarmowego u 51 pacjentów szpitala pojawiły się w sobotę późnym wieczorem.

Dodała, że po wdrożeniu leczenia objawy ustąpiły u wszystkich pacjentów w poniedziałek. Jak zaznaczyła szpital powiadomił o zatruciu olsztyński sanepid w niedzielę, a kontrola epidemiologów nie wykazała żadnych uchybień i zaniedbań sanitarnych w dobromiejskim szpitalu.

Dyrektor powiedziała, że specjaliści pobrali próbki do badań bakteriologicznych i wirusologicznych. - Aktualnie czekamy na wyniki badań bakteriologicznych. Póki co, wykluczone zostało podłoże wirusowe jako przyczyna występujących objawów chorobowych - wyjaśniła.

comments powered by Disqus

BĄDŹ NA BIEŻĄCO Z MEDYCYNĄ!

Newsletter

Najważniejsze informacje portalu rynekzdrowia.pl prosto na Twój e-mail

Rynekzdrowia.pl: polub nas na Facebooku

Rynekzdrowia.pl: dołącz do nas na Google+

Obserwuj Rynek Zdrowia na Twitterze

RSS - wiadomości na czytnikach i w aplikacjach mobilnych

POLECAMY W PORTALACH