Niemcy: po epidemii EHEC większość kiełków niegroźna

Spożywanie większości rodzajów kiełków, które uznano za źródło majowej epidemii zakażeń groźnym szczepem bakterii pałeczki okrężnicy EHEC, nie stanowi zagrożenia dla zdrowia - poinformował w czwartek (21 lipca) niemiecki Federalny Instytut Oceny Ryzyka.

Eksperci Instytutu nadal ostrzegają jednak przed nasionami kozieradki pochodzącymi z Egiptu oraz spożywaniem na surowo wyhodowanych z nich kiełków. Te nasiona i kiełki "z dużym prawdopodobieństwem" były źródłem zakażeń EHEC i są obecnie sukcesywnie wycofywane z obrotu w Niemczech.

- Aktualne wyniki dochodzenia nie dają żadnych wskazówek, jakoby inne niż kozieradka rodzaje nasion miały związek w infekcjami EHEC - podał Instytut w komunikacie. Zalecono również zniszczenie nasion kozieradki oraz zawierających je mieszanek, kupionych w latach 2009-2011.

Według niemieckich ekspertów, również po epidemii zakażeń pałeczką okrężnicy należy liczyć się z możliwością wystąpienia nowych przypadków choroby. Zakażenia te mogą być przenoszone z człowieka na człowieka. Osoba chora może też zanieczyścić bakterią produkty spożywcze. Dlatego niemieckie władze apelują o ścisłe przestrzeganie zasad higieny.

Epidemia zachorowań spowodowanych zjadliwym szczepem pałeczki okrężnicy EHEC wybuchła w Niemczech w maju. Bakteria zabiła 49 osób. Do 20 lipca berliński Instytut im. Roberta Kocha potwierdził w sumie 4349 przypadków choroby, w tym 721 przypadków groźnego dla życia zespołu hemolityczno-mocznicowego (HUS), który wywołują toksyny bakterii.

 

Podobał się artykuł? Podziel się!

CZYTAJ TAKŻE

comments powered by Disqus

BĄDŹ NA BIEŻĄCO Z MEDYCYNĄ!

Newsletter

Najważniejsze informacje portalu rynekzdrowia.pl prosto na Twój e-mail

Rynekzdrowia.pl: polub nas na Facebooku

Rynekzdrowia.pl: dołącz do nas na Google+

Obserwuj Rynek Zdrowia na Twitterze

RSS - wiadomości na czytnikach i w aplikacjach mobilnych

POLECAMY W PORTALACH